„Hlavní pro nás bylo, že je v obci škola, školka, lékaři i obchody," zmínil důvod, proč zvítězil pozemek v Bernarticích.

Cena parcely 400 korun za metr čtvereční se mu zdá být adekvátní. „Vím, že například v Sepekově prodávají parcely o stovku dráž," doplnil.

Ještě v loňském roce přitom byly ceny parcel v Sepekově U Borku výrazně vyšší než dnes. Městys je nabízel za 700 korun, ale za více než dva roky o ně zájem nikdo neprojevil. „Od doby, co šla cena parcel dolů, evidujeme už několik žádostí," konstatoval starosta Sepekova Josef Himl.

Ceny parcel se pochopitelně řídí především místem. „Čím dál jdeme od města, tím je cena nižší. Jakmile musíte dojíždět, cena parcel se zásadně snižuje," uvedl realitní makléř a jednatel společnosti Reality Grégr David Vostarek. Ceny v obcích, jako jsou Čížová, Topělec či Semice, se pohybují kolem tisíce korun za metr. „Jak jdeme o několik kilometrů dál, třeba do Putimi nebo Kestřan, ceny jdou na polovinu. A to musí být zasíťované, jinak ještě níž," dodal David Vostarek s tím, že jsou tři hlavní parametry určující zájem o parcely a jejich cenu, a to "místo, místo a místo".

Parcely U Hřebčince byly nejdražší v historii Písku

Jak se vyvíjejí ceny parcel v Písku? Která lokalita je považovaná za nejlukrativnější? Nejen o tom jsme si povídali s jednatelem písecké společnosti Reality Grégr Davidem Vostarkem (40), který je také členem dozorčí rady Asociace realitních kanceláří České republiky.

Jak se vyvíjejí ceny parcel a zájem o ně za posledních patnáct let?
V dobách, kdy jsme začínali, tedy v roce 1997, byly v Písku dvě zásadní zasíťované lokality, a to na Hradišti V Oudolí a Putimská Vysoká. Lokalita V Oudolí byla prvním developerským počinem města Písku, které tady nakoupilo pozemky, zasíťovalo a prodávalo. Do té doby se prodávaly pouze parcely v prolukách.

Počátkem devadesátých let nabízelo město pozemky za 200 korun za metr čtvereční, v roce 1993 cena vystoupala na 400 korun za metr čtvereční a za tuto cenu se prodala většina parcel na Hradišti. Cena se pak dál navyšovala, pozemky byly tak žádané, že se musely prodávat formou dražby. S narůstajícím počtem zájemců rostly pochopitelně i ceny parcel a koncem devadesátých let už se pohybovaly kolem 800 korun.

Až do příchodu krize v roce 2008 cena stále stoupala. Hodnota zasíťovaného pozemku se vyšplhala až na 1500 korun za metr čtvereční. Krize s sebou přinesla snížený zájem o koupi parcel a tím pádem i snižování kupní ceny. Například v lokalitě Sv. Václav klesly ceny k 1250 korunám za metr.

Udržely si některé lokality cenu i v této době?
Některé pozemky ano. Jedinečnou hodnotu měly pozemky v zastavěném území, kde kupující vidí, co vedle něj je, jaké má sousedy, což je zásadní informace. Dobrá adresa musí mít hotovou infrastrukturu, výbornou dopravní dostupnost a dochodnou vzdálenost do centra, pak si cenu udrží.

Která lokalita je v Písku považována za nejlukrativnější?
Zásadní byla lokalita U Hřebčince. Splňuje všechny parametry dobré adresy. Cena se tam vyšplhala úplně nejvýš v historii Písku, a to v roce 2007 na dva tisíce korun za metr čtvereční. I přes to jsme během jednoho roku prodali všechny parcely, které jsme tam měli. Dodnes se nám vrací zájemci s tím, že by měli zájem i za tuto cenu tam parcelu koupit, pokud by se nějaká objevila. Dá se tedy říct, že lokalita U Hřebčince se určitě řadí k těm nejlukrativnějším v Písku.

Ve kterých lokalitách jsou v současné době pozemky k mání?
U Sv. Václava je pořád poměrně velká část pozemků, které nejsou prodané. Momentálně nabízí v Písku asi největší možnost stavět. Na Putimské Vysoké jsou pozemky prodané, stejně tak U Hřebčince, V Oudolí téměř také.

Parcel ubývá, ale lidí, kteří chtějí stavět, určitě ne. Má se ještě Písek kam rozrůstat?
Určitě ano. Rozvojových ploch je v Písku hodně. Určitě se může rozrůstat u Sv. Václava, zčásti na Hradišti, Putimská Vysoká by se dala rozvíjet směrem k Hradišti.  V současné době nám ale moc nepomáhá územní plán, ale ten se bude měnit, a je to jen o vůli města.

Jak moc ceny klesají, když opustíme Písek? O jaké obce je největší zájem?
My evidujeme největší zájem o Semice, Flekačky, Smrkovice a Topělec. Ceny pozemků jsou tam v současné době minimálně na tisícikoruně. Pochopitelně záleží, zda jsou zasíťované. Čím budeme dál od Písku – například Putim či Kestřany – cena se snižuje zhruba na polovinu.

Společnost Reality Grégr se pohybuje v nemovitostech na Písecku od roku 1997. V rámci prodeje se zabývá i prodejem pozemků a parcel, a to jak zprostředkováním, tak i developerskou činností. Společnost je členem asociace realitních kanceláří ČR.

Dobev: Obec parcely neprodává

„Nemáme v současné době k dispozici žádné parcely, které bychom zájemcům mohli nabídnout ke stavbě rodinných domů," uvedla   Jaroslava Strnadová, starostka obce Dobev. Přímo v obci a připojených osadách  však vhodné stavební parcely jsou
k mání. Hodně se staví  v samotné Dobevi a zejména v Oldřichově, určitě k tomu přispívá i skutečnost, že je odtud blízko do Písku. Nezainvestované pozemky stojí kolem 350 korun za metr čtvereční, u zainvestovaných  parcel zaplatí zájemce 800 korun a více.

Albrechtice nad Vlt.: Parcely budou

Albrechtice nad Vltavou v současné době nemohou nabídnout ani jednu parcelu, ale to se má brzy změnit. Do konce června má být hotových zhruba dvacet zasíťovaných parcel v lokalitě vedle čerpací stanice naproti budově základní školy. Albrechtice nad Vltavou chtějí parcely koncipovat jako klasickou vesnickou zástavbu, nikoli jako takzvaná satelitní městečka, kde si sousedé vidí do oken. Měly by mít rozlohu osm set až tisíc dvě stě metrů čtverečních. Kolik budou parcely stát, zatím obec neurčila.

Kovářov: Cena musí být rozumná

V lokalitě Planiny obec Kovářov vybuduje dvacet parcel. Jak říká starosta Pavel Hroch, jejich příprava je v počátečním stádiu. Obec má pozemky od závěru loňského roku vykoupené a nyní je čeká základní technická vybavenost (ZTV). E.ON bude muset v lokalitě přeložit vysoké napětí do země. Cenu parcel kovářovští zastupitelé ještě neřešili, ale starosta Pavel Hroch by byl rád, kdyby nepřesáhla 350 korun za metr čtvereční. „Cena musí být rozumná, byť obec bude na ZTV tratit," je přesvědčený starosta a naráží tím na náklady, které je nutné do zasíťování vložit. Ty jsou totiž mnohem větší. Podle Pavla Hrocha se zřejmě letos nepodaří, aby zájemcům mohli stavební parcely nabízet. Příští rok to ale bude už jistě. 

Borovany: Nejlevnější pozemky

Za pouhých sto korun za metr čtvereční nabízela od roku 2009 obec Borovany pozemky pro výstavbu rodinných domů. Nyní je všech sedm parcel prodaných.  „Nastavili jsme nižší cenu, protože v lokalitě ještě tehdy nebyly hotové všechny sítě," vysvětlila starostka Ivana Dolejšková s tím, že se přesto cena tehdy někomu  zdála vysoká. „Poslední parcelu jsme prodali loni, a to za 200 korun za metr čtvereční, protože všechny sítě byly dokončené," doplňuje starostka. Jediné, co si lidé musí na pozemcích, které mají kolem tisíce metrů čtverečních, vybudovat, je vrt. „V obci nemáme vodovod," připomíná starostka. Podle ní bylo při přípravě stavebních parcel velkou výhodou, že pozemek, kterým bylo dříve pole, byl obecní. 

Orlík nad Vlt.: Hlavně pro rekreanty

Orlík nad Vltavou prodal v poslední době čtyři parcely za cenu dvě stě korun za metr čtvereční. Žádné volné parcely obci nezbyly. „Máme v plánu buď ještě letos, nebo příští rok připravit pět až sedm nových parcel. Jedna už je dokonce vytýčená," řekl starosta Orlíku nad Vltavou Jiří Štrajt. Prodané parcely jsou nezasíťované, ale sítě mají v dosahu, neměl by tedy být problém je přivést. Ani jednu z parcel nekoupil místní člověk. „Ti o to nemají moc zájem. Jsou to vesměs lidé odjinud, kteří tady chtějí mít rekreační objekt," doplnil starosta.

Mirotice: Musí vykoupit pozemky

Mirotice volné stavební parcely nenabízí. Mají vytipovanou lokalitu, kde by mohly nové parcely vzniknout, ale musely by vykoupit pozemky od soukromníků. Jedná se o lokalitu na jižní straně Mirotic Za Truhlárnou.

Kestřany: Hodně soukromých majitelů

Obec momentálně nenabízí žádné stavební parcely a ani jejich zasíťování nechystá. „Máme tady dostatek parcel patřících soukromým majitelům, takže to není třeba. Nakoupit nezasíťované pozemky za pět set korun bylo pro obec neakceptovatelné. Kdybychom je museli ještě zasíťovat, stály by pak třeba osm set korun, což je na Kestřany hodně," konstatoval starosta obce Lubomír Málek.

Čížová: Šance je ještě pro tři zájemce

Čížová může nabídnout ještě tři zasíťované parcely, jejichž cena se pohybuje od 790 do 890 korun za metr čtvereční. Ostatní jsou již prodané. Obec věnuje přípravě pozemků pro výstavbu rodinných domů dlouhodobě značnou pozornost. Zájem je však velký. „Postavit  si domek v naší obci chtějí nejen místní, ale i lidé odjinud. Je to tak půl na půl. Určitě k tomu přispívá poloha Čížové, ale i podmínky, které obec pro bydlení vytváří," konstatoval starosta Tomáš Korejs.  Obec má nyní k dispozici kromě zmíněných parcel jen tzv. zbytkové pozemky, které si lidé kupují, aby si rozšířili zahrádku nebo zarovnali svůj pozemek.  Pozemky vhodné pro stavbu rodinných domů nabízejí nejčastěji prostřednictvím realitních kanceláří soukromí vlastníci. Velký zájem je zejména o parcely v Topělci.

Čimelice: Územní plán s tím počítá

Zasíťování parcel v lokalitě za nádražím je pro Čimelické jednou z letošních priorit. Momentálně totiž obec nenabízí žádná místa vhodná pro stavění. V Čimelicích by mělo vzniknout třináct nových parcel. Obec pracuje na novém územním plánu, který s parcelami počítá. Až bude hotový, může obec začít zasíťovávat.

Mirovice: Čekají na územní plán

Všechny pozemky skoupili počátkem devadesátých let soukromí vlastníci. V současné době nemohou Mirovice nabídnout žádnou parcelu ke stavění. „Letos chceme dodělat nový územní plán, který počítá s novými parcelami," konstatoval starosta města Zdeněk Bárta.

Sepekov: Městys cenu parcel snížil

Kdo si počkal, ušetří.  Zájemci, kteří si chtějí postavit dům U Borku v Sepekově, za metr čtvereční nově zaplatí méně. Už to není sedm set korun, ale 490. Zastupitelé na lednovém zasedání odsouhlasili snížení ceny. Rozhodli se pro ni kvůli tomu, že se Sepekovu už více než dva roky nepodařilo prodat ani jednu parcelu. „Parcely jsou za tuhle cenu neprodejné," argumentoval například zastupitel Ladislav Bolek. Snížení ceny, jak se zdá, má úspěch. Sepekovu už dorazilo několik žádostí o koupi parcely. U Borku, který se nachází blízko lesa, městys zatím prodal šest parcel ze šestnácti.