Několik zastavení křížové cesty vede návštěvníky Mladé Vožice na Táborsku až k barokní kapli, jež je dominantou města už od poloviny 17. století. Tehdejší místodržící ji nechal postavit na troskách bývalého královského hradu, po pětitýdenním obléhání do základů zbořeného husity.

LIDÉ SE SLOŽILI
Zchátralou kapli se po mnoha letech podařilo opravit za přispění sbírky místního občanského sdružení, radnice a Ministerstva kultury. Přesto se v době kolem vánočních svátků našel vandal, jemuž nová omítka přišla nejspíš málo reprezentativní, a rozhodl se ji „vyzdobit“ hned celou řadou kreseb a nápisů.

VRCHOL NEVKUSU
Kaple tak třeba kromě stylizovaného samopalu AK-47 získala také neumětelské znázornění ejakulujícího penisu. Není se co divit, že čin neznámého vandala zdvihl ve městě vlnu negativních emocí.

„Je to plivnutí do tváře všem Vožičákům. Neznám rodinu, která by na opravu kaple nepřispěla. Místo samotné je symbolem města, snad každý druhý z nás zde dostal v mládí svou první pusu,“ netají se mladovožický starosta Jaroslav Větrovský rozhořčením. Čin neznámého vandala pokládá za neomluvitelný.

ŠKODA ZA STOVKY TISÍC
„Samozřejmě budeme v případě jeho dopadení žádat náhradu škody,“ dodává starosta. Ta se může vyšplhat až na několik stovek tisíc. Rekonstrukce kaple totiž město vyšla na několik milionů korun. Sprejerovi navíc kromě toho hrozí až rok vězení.

Hana Trejbalová, jež jako zakladatelka a předsedkyně občanského sdružení věnovala záchraně kaple více než dvacet let svého života, čin vandala nedokáže pochopit.

„Za téměř čtyřicet let, co tu žiji, jsem neviděla ve městě posprejovaný barák. A zrovna během Vánoc se někdo takhle vyřádí na sakrální památce? Uvědomuje si ten vandal vůbec, co by se za peníze, které padnou na její opravu, dalo pořídit prospěšnějších věcí?“ táže se Hana Trejbalová.

„Zpřerážet mu za to hnáty by bylo málo,“ myslí si další vožická rodačka, jež si nepřála být jmenována.

Ušetřena nezůstala ani budova místní vodárny. Od kaple je jen pár desítek metrů a i na ní se objevilo hned několik čmáranic.