Elán místním nechybí, od úterního večera 9. září už ani peníze na dokončení díla. Občanskému sdružení Naše Chyšecko, které s iniciativou přišlo a které na proměnu návsi získalo dotaci, schválili zastupitelé příspěvek 240 tisíc korun. O tuto výši žádalo. Dokončení by mělo stát ještě o symbolických dva tisíce korun více. Nejvíc peněz padne na chodníky u fary a kostela, které budou ze žulových kostek.


„Na účtu máme 280 tisíc korun, takže potřebujeme ještě 342 tisíc korun, abychom projekt dotáhli s nějakými ústupky do zdárného konce," řekl zastupitelům jednatel občanského sdružení Naše Chyšecko Jan Pich.

Doplnil, že od místní farnosti dostali 100 tisíc korun, částka se tak snížila na 242 tisíc korun. „Zamýšleli jsme se co s tím. Usoudili jsme, že veřejná sbírka v kostele nemá velký význam a že nechceme lidi dále zatěžovat. A při této částce bychom peníze vybírali hodně dlouho," dodal Jan Pich.  

Sdružení také žádalo o dotace, zatím ví, že jednu nedostalo, ta další by mohla být jen dvacet tisíc korun na výsadbu stromů. „Problém to nevyřeší, proto jsem dneska přišel, abych požádal obec o podporu, abychom projekt mohli dokončit," dodal Jan Pich, který vyjmenoval důvody, proč si ji zaslouží. Jedním z nich je třeba to, že se do úprav zapojilo mnoho lidí či že peníze jdou jen na materiál. Sdružení ještě musí dokončit ploty, udělat lavičky a zatím také chybí dětské hřiště či pergola.

Většina zastupitelů práci sdružení a dobrovolníků kvitovala s povděkem. Třeba jako Václav Kašpar. „Částka je sice poměrně vysoká, ale je to investice do budoucna. Není to jen pro farnost, jak se tady hodně povídá. Celková částka narůstá hlavně kvůli chodníku," zdůraznil Václav Kašpar, podle kterého se už hodně dlouho tolik peněz neinvestovalo přímo v Chyškách.

Starosta Miroslav Maksa zase vyzdvihl to, že aktivita lidí má velký ohlas v okolí. „Změna je radikální, nepřehlédnutelná. Spousta lidí si o ní povídá a až nám závidí, že na brigády přichází padesát šedesát lidí," řekl Miroslav Maksa, kterého účast na samotných brigádách mile překvapila. „To, že bude v hospodě u limonády a u piva diskutovat dost lidí, to jsem předpokládal, ale že přijde tolik lidí i na samotné brigády, to jsem nečekal," dodal starosta, podle kterého zastupitelé nemají jinou možnost, než příspěvek poskytnout. „Jestliže řekneme, že to nepodpoříme, řekneme tím, že na lidi kašleme," dodal.

Pochvalu vyjádřil i Milan Chochole. „Také jsem pro poskytnutí příspěvku. Myslím si, že je to záslužná činnost," konstatoval Milan Chochole.

Stejně to vnímá Josef Vachta. „Je to dobrá myšlenka při dnešní situaci. Koupí se materiál a brigádnicky se hodně udělá," podotkl Josef Vachta, který připomněl, že tímto způsobem to funguje i u chyšeckých hasičů.

Připomínky k projektu měl jako jediný Josef Kudrna, který poskytnutí příspěvku nepodpořil. Hlasování se zdržel. Narážel třeba na to, že fara neslouží jen pro faráře Miroslava Zdíka Jordánka, který žije v milevském klášteře.

„Když jsme chodili na brigádu na faru, myslel jsem si, že ji opravíme tak, aby jsme tady měli faráře a ne abychom z toho měli ubytovnu," uvedl Josef Kudrna.

Jednatel sdružení Jan Pich s tím nesouhlasí. „Myslím si, že je dobře, že sem turisté jezdí a že fara žije. Jsem přesvědčen o tom, že to není nikdo, kdo by tu měl dělat problémy," řekl Jan Pich.

I na tomto zasedání se diskuze stočila ke zbourané zastávce. Lidé si během přípravy projektu a jeho plánování její odstranění odsouhlasili. To posvětili i zastupitelé, kteří si ale dali podmínku – řešit její adekvátní náhradu. Možnost, kterou navrhovalo sdružení – schovat se ve vestibulu úřadu – je neuspokojila.

„Zbourali jste zastávku, prvního září lilo jako z konve, děti promokly. Byl jsem svědkem toho, že je vyháněli z krámu a pošty. Vysvětlete mi, kde se mají schovat? Nějaký přístřešek by tady měl být," zlobil se Josef Kudrna.

Podle Jana Picha zkusí odborníci navrhnout místo, kam by se přístřešek hodil. Starosta Miroslav Maksa dodal, že letos krytá zastávka určitě nebude.

Občanské sdružení dalo do vylepšení návsi bez poslední čtvrté brigády, která se konala v sobotu 13. září, přes 365 tisíc korun. Většina peněz šla na materiál, na nákup rostlin, stavební práce a samotný projekt. Jan Pich se domnívá, že kdyby si obec najala firmu na úpravu návsi, částka bude minimálně dvakrát větší.

Cílem úprav je i to, aby se náves stala místem setkávání. Proto je součástí projektu také dětské hřiště, ohniště s velkým stolem nebo nové lavičky.
Naše Chyšecko plánuje, že se v sobotu 27. září uskuteční slavnostní otevření proměněné návsi.

Projekt musí být hotový do konce roku. Občanské sdružení Naše Chyšecko má na kontě řadu dalších počinů – letní kino, výstavu fotografií, divadlo pro děti nebo renovaci křížku na Kvašťově.

Trocha čísel . . .
- uskutečnila se dvě plánování, kde se obyvatelé vyjadřovali k tomu, jak by úpravy měly vypadat. Ze setkání vzešel finální projekt
- uskutečnily se čtyři brigády, poslední v sobotu 13. září
- za tři brigády bylo odpracováno více než 1200 hodin, drobné brigády a další schůzky v tom zahrnuté nejsou
- Nadace Via dala sdružení 300 tisíc korun, Era pomáhá regionům 71 500, významnou podporu také poskytla obec, před úterním zasedáním už sdružení dala 110 tisíc, a dále farnost. Vylepšení návsi podpořili i drobní dárci