Mirovické náměstí. Kauza, která se táhne už řadu let a zřejmě ještě nějakou dobu potrvá. Místní si mimo jiné stěžují, že je náměstí samý hrbol. „Je to tu jak tankodrom,“ řekl jeden z místních obyvatel, který nechce být jmenován. „Když jedete po náměstí autem, div byste si nepřekousli jazyk,“ doplnil.

S rekonstrukcí náměstí začalo město už v roce 2002, kdy se dělala západní část. „Ta už je hotová. Teď nás postupně čeká zbytek,“ zmínil starosta Zdeněk Bárta. S opravami jižní části by podle něj měli začít během srpna a září.

Pozemky jsou města, avšak přes náměstí vede silnice III. třídy, kterou má na starosti Správa a údržba silnic. „S tím máme problém, protože chtějí, abychom to opravili a předali zpět kraji. Já chci docílit toho, aby byla silnice v naší správě,“ řekl starosta.

Ředitel píseckého závodu SÚS Jaroslav Kozák s tím nesouhlasí. „Žádné požadavky jsme si nedali, zatím je to ve fázi, kdy k tomu nemohu moc říct. I panu starostovi jsem poradil, ať se nejprve obrátí na Jihočeský kraj, tam bych začal,“ konstatoval.

Rekonstrukce se musí podřídit i tomu, že jde o památkovou zónu, musí zde zůstat kostky. „Budeme měnit komplet všechno, tedy kanalizaci, vodovod i rozvody elektřiny,“ doplnil starosta.

Město bude rekonstrukci financovat ze svého, odhadem bude stát tři až pět milionů.