Bohemia JazzFest
Příznivci kvalitního jazzu si přišli opravdu na své. Už od začátku si nenechali ujít Libora Šmoldase a jeho trio, jednu z českých neatraktivnějších kapel, příjemně se odreagovali u lyrické muziky Sunna Gunnlaugs Tria z Islandu a rozcházeli se až po famózním vystoupení Antonio Lizana Group ze Španělska s doznívajícími zvuky flamenca a jazzu.

Letní slavnost

Na Letní slavnost u starého mostu v Písku přišla spousta návštěvníků všech věkových kategorií. Všichni se bavili příjemnou atmosférou první republiky.

Mezi prvními návštěvníky byly také místní Vaneska Sochorová s maminkou Pavlou Novotnou, které stejně jako Jitku Karvánkovou hned na první pohled zaujaly klobouky. Ty přivezla ze své dílny z Brna Jana Skácelová.

Jejich módní přehlídka byla jednou z největších atrakcí odpoledne. Další bylo vystoupení nazvané Tančírna, kde předvedla charleston písecká taneční skupina T-Dance. „Jsme tady poprvé, protože fungujeme teprve druhým rokem. Připravovali jsme se asi měsíc a moc si to tady užíváme," svěřila se vedoucí taneční skupiny Gabriela Kroutilová.

Návštěvníci si zavzpomínali na galantní chování a dobovou hudbu, kterou už znají jen ze starých filmů. „Moc se mi líbí, že jsou tady takoví nadšenci. Jako malá jsem sem jezdívala za babičkou, která mívala typickou prvorepublikovou domácnost a mně se to tenkrát tak líbilo, že mám tu dobu ráda dodnes. Od té doby sbírám šaty z té doby," zavzpomínala Irena Horálková z Prahy, pro kterou je Písek srdeční záležitostí.

Ze zájmu veřejnosti mají radost i organizátoři. „Těší nás, že návštěvnost postupně narůstá, i když pokaždé bylo horko. Letos jsme poprvé otevřeli veřejnosti dvůr domu U Slona, kde je jednodenní výstava píseckého fotografa Vladimíra Homoly," uvedla za spolek Přátelé Kamenného mostu Hana Šebestová.

Historický dům U Slona by chtěli v budoucnu zpřístupnit veřejnosti. Zatím mají zpracovanou studii, která například počítá s muzeem, výstavní síní a informačním střediskem pro turisty. Už připravují veřejnou sbírku, aby mohli své plány uskutečnit.