Obec Zhoř se může pochlubit svoji vlajkou a znakem. Oba symboly schválil v polovině února podvýbor pro heraldiku  při poslanecké sněmovně.

Obci symboly navrhl heraldik Jan Tejkal. Objevuje se na nich odkaz na premonstrátský klášter v Milevsku s mariánským kostelem, k jehož panství náležela většina místních částí obce, symbol sv. Víta, jemuž je zasvěcena kaple ve Zhoři, a symbol  představující typický atribut Panny Marie jako patronky kaplí v připojených místních částech obce.

„Znak tvoří červený štít a v něm stříbrný vykračující lev se zlatou zbrojí nad stříbrnou plamennou patou s modrou lilií, přičemž plamenů je pět, prostřední je nejvyšší a krajní nejnižší,“ popisuje  podobu znaku Jan Tejkal, který například symboly navrhl i obcím Božetice či Kučeř.
Jak vysvětlil, figura pěti plamenů představuje takzvané mluvící znamení obce. Připomíná název obce, který se vykládá od slovesa „shořeti“ a podobně jako třeba název Žďár připomíná někdejší založení vesnice na půdě získané vypálením lesa. „Počet pěti plamenů přitom koresponduje s počtem současných místních částí obce Zhoř,“ doplňuje heraldik.

„Současně lze v plamenech spatřovat též jeden z atributů sv. Víta, patrona kaple ve Zhoři, přičemž druhým svatovítským atributem je vykračující lev, jehož přítomnosti ve znakovém štítě je zároveň možné rozumět také jako odkazu na znak strahovských premonstrátů, k jejichž majetku později milevský klášter náležel,“ vysvětlil Jan Tejkal.

Figura lilie odkazuje na milevský premonstrátský klášter s mariánským kostelem, k jehož panství náležela většina místních částí obce. „A současně – jako typický atribut P. Marie – připomíná patronku kaplí v připojených místních částech obce,“ dodal k vysvětlení podoby znaku heraldik.

S nápadem vytvořit znak obce přišla starostka Romana Nohejlová, která do funkce nastoupila po posledních volbách. „Myslím, že je to pro obec velice prestižní záležitost a realizace by stála za to,“ řekla před rokem starostka.