„Svátek svatého Valentýna je dobrou příležitostí, jak vyjádřit vztah k partnerovi. Svátek se posunul na komerční rovinu, což je škoda. Měla by mu být ponechána větší spontánnost," řekl Richard Váňa, člen Sboru Církve bratrské v Písku – Elim.

Lidé se podle něj rozhodují svobodně, zda svátek slaví, nebo ne. Když jsou si dva nablízku a chtějí den prožít pěkně společně, je to dobrá příležitost k posílení vztahu. Zavedenou tradicí je před Valentýnem Národní týden manželství. „Jedná se o to, aby si manželé na sebe v týdnu našli čas, vysvětlili si, co je trápí, a podpořili se," dodal Richard Váňa.

Partnerským párům, které chtějí na svém vztahu pracovat, doporučuje kurz manželských večerů, které organizuje Sbor Církve bratrské v Písku. Uvádí vlastní zkušenost: „Před lety jsme s manželkou kurz absolvovali a líbilo se nám, že se konal v příjemném prostředí a atmosféře."

Manželské večery už mají v Písku svou tradici. Většinou se jich účastní pět až deset párů, z toho asi třetina je bez vyznání.

„Není to evangelická akce, ale spíš na úrovni psychologie a má oslovit všechny páry. Převzali jsme ji z Anglie. Každý pár má své místo a svůj stolek umístěný tak, aby se s dalšími páry vzájemně nerušily a neslyšely, pouštíme proto také hudbu, aby došlo jen k diskuzi mezi manžely," vysvětlil vedoucí kurzu Markus Amstutz.

Páry dostanou také příručky, kde mají například různé dotazníky, které vyplní a pak si je vzájemně vymění, aby každý viděl, co si partner napsal, a pak o tom diskutují. „Někdy nastanou složité situace, které se snažíme pomáhat partnerům řešit, nebo jim předáváme kontakty na odborníky," upřesnil Markus Amstutz.

V sobotu začíná v Písku už osmý kurz, který bude trvat osm sobotních večerů. Každý z nich bude zaměřený na jiné vztahové téma. Jen ten poslední bude slavnostní tečkou, kam si páry mohou přivést i své přátele. Přihlásilo se už sedm párů a některé se ještě rozmýšlejí.

Podle organizátorů kurzu pevný a láskyplný vztah na celý život nevznikne náhodou. Udržet v manželství zábavu a romantiku vyžaduje úsilí a odhodlání. Každý se může učit, jak vylepšit i to nejlepší manželství.

Autor Stanislava Koblihová