Kromě technických profesí, kterých je dlouhodobý nedostatek, chybí na trhu práce třeba i zmíněné šičky a truhláři. O truhláře díky jejich zručnosti a technickému chápání mají zájem i v průmyslové zóně. Šičky, kterých kdysi bývala v Písku spousta, hledají například ve výrobním družstvu Otava. „Na podporu zaměstnanosti mladých máme i projekt, který může absolventům pomoci zajistit odbornou praxi. V současné době ale žádné, kteří by to mohli využít, v evidenci nemáme," uvedl ředitel píseckého kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR Jiří Brožák.

Projekt se jmenuje Odborné praxe pro mladé do +29 let v Jihočeském kraji. Jeho cílem je poskytnout mladým lidem, kteří jsou v evidenci úřadu práce, prostřednictvím praxe přímo u zaměstnavatelů kvalitní dlouhodobé zaměstnání. V tomto případě může zaměstnavatel získat příspěvek na plnou nebo částečnou úhradu vynaložených prostředků na mzdy na zaměstnance přijatého na pracovní místo k získání odborné praxe včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění.

Na jednání poradního sboru také zaznělo volání po změně ve školství. Například i proto, aby žáci středních škol a učilišť nepřecházeli z jedné školy do druhé jen proto, že v té druhé se nebudou muset tolik snažit. „Stal se i případ, kdy jsem se žáka zeptal, proč přechází do školy v jiném okresu a on mi na to odpověděl, že tam po něm nebudou chtít omluvenky," uvedl ředitel SOŠ a SOU Písek Milan Rambous.

Dodal ale, že naštěstí mají ve škole šikovné učně, které obor baví a mají za sebou dobré výsledky. Přivítali by však, podobně jako na jiných školách, větší zájem dětí i rodičů o učební obory.