„Je to cítit na každém kroku,“ myslí si a vypráví: „Všichni zaměstnanci bez výjimek nosí po celou dobu roušky přes ústa a nos. Zakázaly se veškeré návštěvy pacientů, také na ambulancích je podstatně méně pacientů k ošetření.“ V provozu je nyní v nemocnici méně operačních sálů, než obvykle. „Jde o snížená rizika nákazy u pacientů, kteří nejsou ohroženi na životě a jejich operace lze odložit, i o šetření ochranných pomůcek a v neposlední řadě sil personálu,“ vysvětluje.

Ilustrační foto.
Na jihu Čech v úterý přibyli 4 nemocní. Podívejte, kde je nejvíc nakažených

Co ji čeká jako sestru, pokud se nákaza rozšíří? „Snad konkrétně my na ARO jsme připraveni postarat se o ventilované nakažené pacienty u nás na oddělení, “ doufá sestra. ARO právě prošlo úpravami. Připraveny tam dvě pomocné stanice. Jedna bude vyhrazena pouze na pozitivně testované pacienty, již potřebují umělou plicní ventilaci. Druhá stanice bude fungovat nadále jako ARO bez omezení. Vypomůže případně kardio-chirurgicko-resuscitační oddělení. „Poupravila se pracovní doba, aby se omezilo setkávání nás sester na oddělení či v šatnách,“ přibližuje Veronika Bednaříková.

TA NEJISTOTA JE DĚSIVÁ

Obavy z toho, co nastane dál, mají prý samozřejmě i v nemocnici. „Denně vidíme v médiích, co se děje ve světě, a můžeme jen doufat, že nařízená vládní opatření tomu předejdou,“ říká sestra a dodává: „Na tohle nás ve školách nepřipravili a ta nejistota je ve spojení se situací v Itálii děsivá.“

Centrální sklad ochranných prostředků na letišti v Plané navštívila jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.
Centrální sklad ochranných prostředků na letišti v Plané je nejdůležitější místo

Jako celá republika i Nemocnice České Budějovice řeší nedostatek ochranných prostředků. Musela přijmout distribuční opatření pro jednotlivá oddělení tak, aby ochranné pomůcky vystačily na co nejvíce dní v rámci omezeného provozu pro všechny zaměstnance. „Spoléháme na vedení nemocnice, které se snaží každý den v kooperaci s Jihočeským krajem získávat další ochranné pomůcky,“ líčí Veronika Bednaříková.

Zaměstnanci však mají podle ní obavy o současnou úroveň ochranných prostředků. „Že je nedostatečná a právě z důvodů plošného nedostatku je nám tvrzeno, že je to jinak,“ vyjadřuje pochyby.

Babybox v Českých Budějovicích.
Čekala zásah kvůli koronaviru. A našla Violku v babyboxu

VLNA SOLIDARITY

Veronika Bendaříková vypozorovala, že se v posledních dnech rozjela obrovská vlna solidarity. „Dobrovolníci šijí roušky, restaurace nám dovážejí jídlo s velkými slevami či úplně zdarma,“ uvádí příklady zdravotní sestra a vypráví: „Mně osobně odpustili kluci od policie pokutu při cestě z noční.“ Těší ji, že lidé myslí i na ostatní v takto náročné době. „Děkujeme všem, kteří pro nás zdravotníky něco dělají,“ říká vděčně sestra a věří: „Společně to zvládneme.“