„Koncem  minulého týdne onemocněl žák vyššího ročníku invazivním meningokokovým onemocněním," uvedl Kotrba.

Ředitel školy Miloslav Machač upřesnil, že se jedná o žáka devátého ročníku, který je nyní mimo ohrožení života a zůstává v péči lékařů. „Postupujeme podle doporučení hygieny. Děti z rizikové skupiny, tedy ze stejné třídy, dostaly antibiotika a mají klidový režim. Je na uvážení rodičů, zda je pošlou do školy, nicméně provoz školy není nijak omezen," konstatoval ředitel.

Karanténa podle hygieniků není nutná, ale deváťáci jsou separovaní od ostatních žáků. „Chodí na obědy zvlášť, aby nepřišli do styku s jinými dětmi," doplnil Machač. Třída a prostory, kde se žáci pohybují, jsou průběžně dezinfikovány a často se zde větrá.

Ve stejném objektu jako ZŠ Svobodná sídlí i ZŠ T. Šobra. „Máme společnou jídelnu a chodby, ale náš provoz to nijak neomezí. Hlídáme, aby se děti nestýkaly," zmínila ředitelka ZŠ T. Šobra Jana Máchalová.

Výsledky laboratorního vyšetření v Nemocnici Písek podle Františka Kotrby prokázaly, že se jedná o typ invazivního meningokokového onemocnění, proti němuž neexistuje očkovací látka.

Tento režim ve škole potrvá, pokud nedojde k dalšímu onemocnění, do čtvrtka.