„Je prvním budějovickým nechtěným mládětem, babybox tu zachránil dítě poprvé za šest let existence. Je ale 16. letošním děťátkem v českých babyboxech a za posledních jedenáct dní třetím odloženým novorozencem, což je poněkud mnoho,“ stýská si Ludvík Hess. Přesto o události mluvil jako o zadostiučinění a potvrzení myšlenky, že babyboxy, bez nichž by mnohé nechtěné děti nemusely přežít, mají smysl.

Alarm se v okamžiku aktivace schránky rozezněl i v mobilu Marka Slabého, ředitele Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. „Skoro jsem se lekl, i když jsem zvyklý trvale přijímat zprávy o mimořádných událostech, tohle bylo něco jiného,“ líčí.

Ilustrační foto.
V budějovickém babyboxu našli holčičku, dali jí jméno Ivanka

Jak se vzápětí dozvěděl od sloužících kolegů, dítě je zdravé. „Byli u něj do několika vteřin. Dvě sloužící posádky záchranky to mají k babyboxu dvacet metrů, stejně tak sestřička, která má zařízení na starosti, kolem miminka v okamžiku běhalo sedm lidí,“ popisuje kratičký pobyt novorozeného děvčátka v rukou záchranářů.

Ti ji vzápětí převezli do pár set metrů vzdálené nemocnice na novorozenecké oddělení. „Holčička je v naší péči a je v pořádku,“ potvrdila mluvčí budějovické nemocnice Iva Nováková.

Babyboxy na jihu Čech již byly šancí pro sedm dětí.Zdroj: Deník

Babyboxy na jihu Čech již byly šancí pro sedm dětí.

I Marek Slabý přiznává smíšené pocity. „Je sice smutné, když někdo odloží novorozeně, zároveň nás ale těší, že jsme mu mohli pomoci. S Ludvíkem Hessem jsme si ještě v noci blahopřáli k prvnímu společnému dítěti,“ dodává žertem. Jak doplňuje zakladatel babyboxů, oba pánové se hned shodli i na jménu pro malou holčičku. „Říkáme jí Ivanka. Připomíná, že nás dva seznámila Ivana Stráská, jihočeská hejtmanka a protagonistka babyboxů,“ vysvětluje Ludvík Hess.

„Skoro jsem to obrečela,“ přiznává hejtmanka Ivana Stráská . „Vzpomněla jsem si na martyrium kolem vzniku babyboxu v Českých Budějovicích. Když jej odmítala nemocnice, domluvili jsme se s panem ředitelem Markem Slabým. A ukazuje se, že to mělo smysl, právě jsme pomohli nejen té malé holčičce, ale i její mamince, která asi nevěděla, jak dál,“ zdůrazňuje Ivana Stráská.

Ivanka by nemusela zůstat v ústavní péči dlouho. V takových případech začíná hned pracovat orgán sociálně právní ochrany dětí a na základě předběžného opatření soudce se snaží děti předat do pěstounské a pak do náhradní rodinné péče.

Co vzkazují čtenáři Ivance?Zdroj: Deník