Bernartice – „Zelenkovi, děkujeme, příští rok zase přijedeme," loučí se spokojení zákazníci s vedením moštárny v Bernarticích. Ta už má za sebou druhou sobotu provozu v nové sezoně.

V MOŠTÁRNĚ. Zákazník Vojtěch Vaník z Milevska přivezl do bernartické moštárny 180 kilogramů jablek.Zdroj: Deník/Klára Černá

Jedním z těch, kteří si v sobotu přijeli proměnit část své jablečné úrody na mošt, byl i Vojtěch Vaník z Milevska. „Jezdím sem asi šest let každý rok. Přivezl jsem 180 kilo jablek. Je to směs ze stromů z naší zahrady," popisoval Vojtěch Vaník, podle kterého je letošní úroda průměrná, ale lepší než loni.
Podotkl, že část moštu rozdá rodině a známým a zbytek zamrazí. A co na moštu oceňuje? „Vím, co piji, mošt je bez chemie," pochvaluje si výhody.

Podle Jaroslava Zelenky z Českého zahrádkářského svazu Bernartice, který moštování v Bernarticích už roky zajišťuje, je o moštování zájem. Zákazníci se hlásí průběžně. „Už objednáváme i na 15. října, tedy na čtrnáct dní dopředu," upřesnil Jaroslav Zelenka, kterému v moštárně pomáhá syn Roman a manželka Květa.

Jaroslav Zelenka na moštování doporučuje směs jablek. Tím se řídí prakticky všichni zákazníci. „Moštovat budeme podle zájmu, většinou první sobotu v listopadu ještě moštujeme," dodal.

Ze sta kilogramů jablek lze získat zhruba sedm desítek litrů moštu. A jak ho skladovat? „Nejlepší je jeho sterilizace do pet lahví. Je důležité mít teplotu do 75 stupňů Celsia, ta stačí. Mošt si uchová svoji chuť, nemá pak varnou příchuť. Lepší jsou bílé petky než zelené," radí Jaroslav Zelenka. Jiní také mošt zamrazují, ale ne každý má tak velký mrazák na to, aby se mu tam vešel i mošt.

V Bernarticích lidé za přeměnu jablek na mošt zaplatí tři koruny za kilogram. Pokud jsou členy místního zahrádkářského svazu, dají o polovinu méně.