„Zaujalo mě, že je na dopise datum 21. ledna 1991 a napadlo mě, že by bylo zajímavé se po 25 letech sejít a zavzpomínat," uvedl Vladimír Pánek. Proto společně se současným starostou Vladimírem Boučkem pozvali zastupitele prvního volebního období po roce 1989, kteří byli v dopise vyjmenovaní s uvedením jejich úkolů v obci. „Vážení spoluobčané. Obecní zastupitelstvo vám přeje hodně zdraví, spokojenosti a trpělivosti do roku 1991, který nebude pro nikoho z nás snadný. Musíme být silnější než těžkosti, které nás čekají   a všichni se snažit, aby víra  v lepší zítřky nezůstala jen nadějí…," zní začátek dopisu. 

A jak první zastupitelé vzpomínají na dobu po roce 1989 dnes? Většinou se shodovali na tom, že to byla doba euforická, ale také že nikdo nevěděl, co přijde. „Žádné rozdíly se v prvním zastupitelstvu nedělaly. Co se domluvilo, to se provedlo bez stranických dohadování. Žádné bojkotování tu nebylo. Musím se přiznat, že jsem někdy sám něco odhlasoval, a pak mě to mrzelo, protože jsem nebyl znalý věci. To přinášel vývoj situace, ale lidé v prvním volebním období drželi při sobě," vzpomínal Jiří Drnek.

Miloš Vávra pokračoval: „Všechno jsme rozhodovali lidsky. Já se na to vždycky těšil. Jednali jsme vždy na obci a po zastupitelstvu jsme to ještě do půlnoci probírali. Všichni jsme si chtěli pomoct. Teď je jiná doba, musí se víc hlídat zákony, systém je víc sešroubované, ale lidskost by se měla dál projevovat." Miroslav  Bouček připomněl, vývoj životního prostředí v obci a přípravy územního plánu.

„Dneska je úplně jiná doba. Tenkrát mě někdo oslovil, abych do voleb šel, a bylo dohodnuto, že starostou bude Karel Beran, ale ten pak přišel, že to dělat nebude, a nikdo to dělat nechtěl. V té době měla ještě vedoucí úlohu státu KSČ a nikdo nevěděl, co bude. Jen cenzura byla zrušená. Byla to hrozná zodpovědnost a nevěděli jsme,  jak na to. Honza Švec mi na úřadě nahrnul papíry a pak jsem ho už neviděl," vzpomínal první porevoluční čimelický starosta Vítězslav Vala. Dodal, že s tím, že bude starostou, nepočítal, a proto pracoval jako neuvolněný.

„Peníze tenkrát nebyly žádné, čekali jsme, kolik jich od soudruhů z okresu dostaneme. Rozhodovali se podle toho, kolik dostali chlebíčků  a piv," dodal Vítězslav Vala. 

S úsměvem dodal, že měl průpravu rozhodčího z hokeje. „Když starosta zapíská dobře, nic se neděje. Když něco zkazí, je zle. Starosta musí počítat s tím, že jeho práce nikdy nekončí," konstatoval.

V příštích dnech přineseme vzpomínání jeho nástupkyně Marie Vlčkové.

Kromě společných obecních záležitostí zodpovídal každý člen zastupitelstva za řešení úkolů jako předseda některé komise:
1) finanční – Ing. Vítězslav Vala (starosta)
2) kontrolní – Jiřina Ježková
3)školství a kultura –Karel Beran
4) sociální a zdravotní – Jindřiška Lopatová
5) stavební – Miloslav Pešek
6) životního prostředí – Miroslav Bouček
7) tělovýchovy a mládeže – MVDr. Miloš Vávra
8) veřejného pořádku – František Sladovník
9) obchodu a služeb – Jiří Drnek
10) zemědělské – František Pavlíček
11) požární – Josef Svoboda
12) pro záležitosti Krsic – Josef Tetour
13) soukromého podnikání – Jiří Tlach