Městské služby vysadily v parku na Husově náměstí několik vzrostlých stromů a skupiny keřů. „Je to v okolí podzemních kontejnerů, kde bylo nutné odstranit poškozený javor. Vytvořil se zde prostor, který právě zaplnily nové stromy a keře,“ doplnil vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek Miloslav Šatra. Začala tak první část revitalizace, o které veřejnost diskutuje již několik let.

Podle zadání města pražská společnost Ateliér 6 zpracovala studii, se kterou se veřejnost seznámila při veřejném projednávání přímo v parku. Občané jsou zejména citliví na každý pokácený strom.

„Z analýzy plochy korun stromů vyplývá, že 25 procent objemu korun zmizí, ale o 10 procent víc se získá novou výsadbou,“ uvedla architektka Františka Šatná.

Podle původních plánů měla být revitalizace parku na Husově náměstí již před rokem hotová. Město žádalo o dotaci z EU, ale neuspělo. Ani v dalším období nebyl vypsán vhodný grant na tak rozsáhlou akci v ceně blížící se 30 milionům korun. Značnou položku z této ceny tvoří budování chodníků. „Proto jsme přistoupilik postupné obměně tohoto veřejného prostoru z prostředků města a prvním počinem je výsadba zeleně v severovýchodní části parku,“ informoval vedoucí odboru životního prostředí MÚ Miloslav Šatra.

Vedle nových stromů a keřů instalovaly městské služby také lavičku a odpadkový koš. Záměrem je pokračovat v realizaci studie z rozpočtu města. „Zároveň budeme znovu usilovat o získání vhodné dotace,“ dodal Miloslav Šatra.