Čimelice, Nerestce – Sbírka barokních soch, které vytvořil sochař Jan Karel Hammer, je stále uložena v Čimelicích, jen se přestěhovala na jiné místo. Právě to zřejmě opět rozvířilo dění kolem nich. Na redakci Píseckého deníku se obrátil Alexandr Debnar. „Přál bych si svým příspěvkem nastartovat kampaň za navrácení soch veřejnosti," uvedl Alexandr Debnar.

Sochy jsou totiž momentálně přemístěné do soukromého areálu, kde nejsou přístupné veřejnosti. „Je to dočasné. V první polovině příštího roku by se mohly přestěhovat do budovy bývalé uhelny, ze které uděláme lapidárium," ujistil starosta Čimelic Vladimír Pánek. To bude také dočasné, ale už přístupné.

V budoucnu by sbírka Hammerových soch mohla najít stálé místo ve víceúčelovém domě, jehož vybudováním na náměstí se Čimeličtí zabývají. „Byla by tam jakási obřadní síň, kde bychom dělali vítání občánků či svatby, síň, kde bychom prezentovali slavné rodáky Čimelic, prostory pro knihovnu a právě i lapidárium, kde by byly sochy trvale umístěné," řekl starosta.

Není to tedy tak, že by se Čimeličtí otázkou barokních soch, jejich restaurováním a umístěním nezabývali i v minulých letech. „Celé čtyři roky jsme se tím zabývali, ale je třeba dělat jiné věci a nejde všechno tak rychle," vysvětlil Vladimír Pánek.

Sbírka má třicet dva soch, z čehož osm patří na most v Nerestcích. Posledních téměř třicet let na něm však nejsou. I tato obec by ráda sochy obnovila, ale i tady stojí v cestě peníze. „Začínáme tím, že musíme opravit most. Ten je v majetku kraje, se kterým spolupracujeme. Pak bychom rádi zrestaurovali sochy a nechali vytvořit jejich repliky," uvedl starosta Nerestců Vladimír Macoun s tím, že originály by zůstaly uschované ve vhodném objektu a repliky by se vrátily zpět na most. Na nic z toho ale obec pravděpodobně ve svém rozpočtu peníze nenajde. Bude tedy záležet, zda se podaří získat dotaci, popřípadě pomoc sponzorů.

Sochy jsou podle starosty na adekvátním místě. „Některým lidem se možná nelíbí, že se sochy přestěhovaly, ale podle mě mají stejné podmínky jako dřív a vzhledem k tomu, že nejsou v příliš dobrém stavu, buďme rádi, že jsou někde uskladněné," řekl Vladimír Macoun. „Nám to rozhodně nevadí," doplnil.

Myšlenku opravy mostu v Nerestcích a navrácení soch lidé kvitují. „Je to potěšitelná zpráva. Já ještě sochy na mostě pamatuji a najednou někdy v roce 1986 zmizely. Psal jsem tehdy na různá místa, bylo odpovězeno, že se budou restaurovat, ale tento stav trvá neuvěřitelných téměř třicet let. Doufejme, že teď se to podaří, u mostu je i zajímavý strážní domek u bývalých železničních závor. Byl před časem opuštěn a může se stát, že ho zbourají. I ten by se měl připočíst ke geniu loci toho místa a opravit," napsal v diskuzi na webu Píseckého deníku Martin Kubík.

Most pochází z roku 1816. Původně byl jeho povrch tvořen z kostek. Nyní je tam asfalt, nicméně obec sem chce kostky vrátit.