Tam podle koordinátorky Tříkrálové sbírky Oblastní charity Písek Markéty Chládkové zazněly i koledy za doprovodu trubačů a vikář Jan Doležal slavnostně zahájil sbírku požehnáním koledníkům a posvěcením kříd.

V Písku mají pro koledníky připravených čtyřicet zapečetěných kasiček. Novinkou je účast dětí ze 13. MŠ v Písku, které budou v pátek od 9.30 hodin při procházce městem zpívat kolemjdoucím koledu a rozdávat kalendáříky a cukříky Tříkrálové sbírky. V neděli se ke koledníkům připojí v 11 hodin také Stáje Štětice. Na první koledu odtud vyjedou na koních.

Ve čtvrtek 3. ledna odpoledne vyjdou tradičně na koledu větší děti ze skupiny náboženství fary Písek do centra města Písku.

Koledníci se ve středu 2. ledna scházejí i v milevském kostele svatého Bartoloměje, kde jim děkan milevského kláštera Mikuláš Selvek požehná a posvětí křídy. Mají tu 45 zapečetěných kasiček. Přihlásit se mohou ještě další dobrovolníci.

Loni v Milevsku koledovali dobrovolníci s celkem 35 zapečetěnými pokladničkami. Letos tu mají podle ředitelky milevské Farní charity Aleny Růžičkové, stejně jako v loňském roce, připravené pokladničky i pro ty, kteří by se ještě chtěli ke koledníkům přidat a pomoci tak dobré věci. Výtěžek bude rozdělený jako v minulých letech mezi celostátní a místní charitu na poskytování služeb potřebným. „Loni v lednu nám pomáhala koledovat i Dominika ze Slabčic, která vážně onemocněla. Rozhodli jsme se, že část výtěžku dáme jejím rodičům na náročnou léčbu,“ vysvětlila Alena Růžičková. Milevské charitě pomáhají dobrovolníci z řad skautů, mladé rodiny a další i z Nadějkova a Sepekova. „Ve skupinkách jsou také naše pracovnice z nízkoprahového zařízení s dětmi, které do něj chodí, a tradičně i rodina Pichova,“ dodala Alena Růžičková. Na koledníky čeká od charity drobné občerstvení a multifunkční šátek.