„Mají rozměr 100 x 70 centimetrů a na dlažbu je křídovým sprejem nastříkaly asi dvě desítky dobrovolníků. Akci iniciovala skupina píseckých občanů, která se inspirovala podobnou akcí v Praze,“ uvedla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

Členové iniciativy Milion chvilek pro demokracii v hlavním městě namalovali na dlažbu Staroměstského náměstí celkem 25 tisíc křížů. Každý z nich má symbolizovat jednu oběť koronaviru v Česku.

Nápad s bílými kříži v Písku podpořilo také vedení města. „Náměstí k tomu vhodné není, je tam příliš velký provoz, jezdí hodně aut. Plocha u kostela na Bakalářích mi pro tento účel přišla vhodnější a komornější,“ vysvětlil místostarosta Petr Hladík. Kolemjdoucí se u křížů zastavují a zapalují svíčky, někteří k nim dokonce doplňují i jména svých blízkých, kteří s covidem zemřeli. „Samozřejmě, že umírá řada lidí i na jiná onemocnění než jen na covid. Umírají možná i o něco více, než kdy jindy, protože běžné zdravotnické služby jsou právě kvůli covidu v posledních měsících paralyzované,“ doplnil Petr Hladík. Počet křížů na Bakalářích odpovídá počtu zemřelých s covidem na Písceku. „Podle statistiky krajské hygienické stanice bylo ke čtvrtku 25. března obětí covidu 147. Křížů je celkem 150 a ještě jeden je dokreslený křídou. Obětí bude bohužel na začátku tohoto týdne zřejmě více,“ smutně poznamenal místostarosta. Kříže mohou na dlažebních kostkách u kostela vydržet i několik týdnů, pokud nepřijde silný déšť.