„Beru to jako příležitost, ze které nevím, co se vyklube,“ říká 22letý Jihočech, pro kterého je už postup mezi dvanáctku nejkrásnějších mužů republiky nad očekávání. O modelingové kariéře ale neuvažuje. „Nemám na to postavu. V modelingu musíte být skutečně hubený, ne vysportovaný. Na Muže roku je to super, na focení plavek také, ale na přehlídková mola ne,“ myslí si student Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Do soutěže se přihlásil spíše ze zvědavosti. „Holky mají Českou miss, Dívku roku, pro muže ale žádná taková soutěž až na Muže roku vlastně není. A přihlášení není složité. Vyplníte formulář, pak se dostavíte na casting a po čase se dozvíte, jestli jste postoupil nebo ne,“ vypráví sympatický mladý muž, který bude o přízeň poroty usilovat s číslem osm.

FINÁLE V ŘÍJNU

On i ostatní kluci už mají za sebou také soustředění v Šanově. Tady se učili nejen choreografii na finále, absolvovali také kurz rétoriky s Janem Přeučilem.

Finále je naplánované na pátek 23. října a uskuteční se v náchodském divadle. „Bude tam několik módních přehlídek – ve formálním obleku, budeme předvádět také plavky a spodní prádlo a pak nás čeká volná disciplína,“ přiblížil Jiří Cirhan, co všechno jej i ostatní finalisty čeká. „Pro volnou disciplínu dostal každý účastník jednu osobnost, přičemž ji má nějak zakomponovat do svého vystoupení. Já jsem si vylosoval herečku a zpěvačku Hanku Křížkovou. Kdybych uměl zpívat, tak by to bylo super, ale jelikož neumím, přemýšlím o tom, že bych tancoval,“ směje se Jihočech.

A jaký by měl být podle jeho názoru muž roku? „To záleží na porotcích a na tom, kdo jim je sympatický. Já si ale pod tímto pojmem představuji muže, který je sám sebou, přijímá se takový, jaký je a přesně takový je i můj cíl,“ dodal Jiří Cirhan na závěr.