Kovářovský sbor byl v krizi, jeho věkový průměr byl vysoký, hasiči nejezdili na soutěže. Naštěstí se našli mladí, kteří ho znovu rozhýbali, a nyní SDH Kovářov „frčí" naplno. Už deset let. Jezdí k zásahům, zavedl tradici hasičského plesu se soutěží o zabijačkové speciality – hasiči jim říkají zimní ovoce – sbírá železo i spolupořádá stále oblíbenější dětský den na návsi.

Přesvědčit se o jeho aktivitách mohli a ještě budou moci posluchači Českého rozhlasu České Budějovice. Právě kovářovský sbor se zapojil do rozhlasového projektu Dobráci roku, který je určen dobrovolným hasičům. Mohou vyhrát veselici s grilováním i novou techniku.

Písecký deník se zúčastnil natáčení v hasičské zbrojnici. Od starosty obce Pavla Hrocha si hasiči na úvod vysloužili pochvalu, a to hlavně za letošní výjezdy. „Letošní léto pro ně bylo velmi náročné. Kvůli suchu a horku měli hodně výjezdů. Třeba přímo za obecním úřadem hořela stodola, kde chlapci odvedli pořádný kus práce. Hlídkovali do ranních hodin – do dvou do tří hodin – a následně druhý den pomáhali soukromníkovi, kterému vznikla poměrně velká škoda, s úklidem," oceňuje Pavel Hroch, který před deseti lety hledal někoho, kdo by nečinný sbor rozhýbal.

Onoho „někoho" našel v Předbořicích, osadě, která pod obec spadá a kde jsou hasiči také velmi aktivní. „Byl to Josef Grůbr, který se přímo do Kovářova přiženil," připomíná starosta obce. „Této nabídky se velice aktivně chytil a sestavil si sbor z mladých lidí. Samozřejmě nezapomíná ani na starší, kteří mu chodí pomáhat," říká spokojeně Pavel Hroch.

Také si pochvaluje obnovení ženské hasičské základny, která se stala impulzem i pro některé další sbory na Kovářovsku. Na okrskových soutěžích se tak potkává hned několik ženských družstev.

Josef Grůbr, starosta SDH Kovářov, říká, že pro něj bylo velkou motivací sbor zaktivnit. „Věděl jsem, že to nebude nic lehkého, ale výzva byla veliká a hlavně tu bylo hasičské auto," zdůrazňuje s tím, že si vždycky přál jezdit hasičským autem. V Kovářově mají CAS 25, které prošlo generální opravou v letech 2005 – 2008.

Redaktor rozhlasu Zdeněk Zajíček si lámal hlavu nad tím, jak takové znovuobnovení sboru vypadá a čím sbor musí projít. „Dostal jste takřka nefunkční sbor a nyní bylo potřeba začít něco dělat. Dokáži si představit, když člověk dostane rozbité auto a začne ho opravovat, ale neumím si představit, jak se to dělá s hasičským sborem," poznamenává redaktor.

Josef Grůbr reaguje, že to jednoduché nebylo. „Členská základna v roce 2005, kdy jsem sem přišel a nastoupil jako starosta, měla patnáct členů s průměrným věkem 63,4 roku," upozornil nový starosta. „Sbor byl opravdu přestárlý. Jak jsem postupem času získával informace, tak byl dokonce kvůli nečinnosti v rámci okresu málem zrušen," dodal. Nový starosta si stanovil cíl získat mladou krev. „Nejjednodušší to samozřejmě bylo u vlastní rodiny. Zapojil se švagr a další příbuzní. Kromě rozjetí sboru bylo úkolů strašně moc – uspořádat oslavy 120. výročí sboru a postavit funkční družstvo, které odcvičí okrskovou soutěž," vypočítává Josef Grůbr.

Vše se podařilo. „Také jsme si museli připravit techniku – stříkačku PS 12, která v té době byla nefunkční. Ve spolupráci s obcí a místním zemědělským družstvem jsme mašinu opravili. Museli jsme i začít cvičit, abychom podali nějaký výkon," shrnuje starosta hasičů, který pracuje jako výrobní ředitel ve společnosti Maso uzeniny Písek.

Důležitý úkol představovala také účetní kapitola a shánění peněz do sborové pokladny. Pomáhá k tomu třeba sběr železa. Hasiči se podílejí na sběru nebezpečného odpadu i na čištění obecních studní.


SDH Kovářov nyní má 51 členů s průměrným věkem 40,5 roku. „Jak už jsem říkal, hodně spoléháme na rodinné příslušníky. Díky deseti letům, které fungujeme, nám dorůstají děti, neteře, synovci. Dá se říci, že pracuje celá rodina," podotýká.

Sehnat nástupce je pro nové vedení sboru důležité. Proto si zakládají na spolupořádání dětského dne. „To je pro nás gró. Chceme, abychom pro děti něco udělali, aby viděly, že hasiči tu nejsou jenom kvůli hašení. Chceme jim dát motivaci, aby k hasičům v pozdějších věku šly," doplňuje starosta.

Ale právě hašení kovářovské hasiče letos velmi zaměstnalo. „Letošní zásahy byly velmi těžké. Odstartováním letošních veder byl červencový požár stodoly za úřadem, do které uhodil blesk. Na místě jsme byli první. Mohli jsme zabezpečit místo a zabránit rozšiřování požáru na ostatní budovy, než přijela jednotka HZS a další jednotky. Celkově jich tu bylo asi osm," popisuje starosta hasičů. Dodává, že další výjezdy následovaly, většinou se jednalo o ty k požárům. „Pro nás bylo happyendem a takovým potěšením to, že jsme byli oceněni jako jednotka hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou právě za pomoc při likvidaci náročných požárů," uzavírá Josef Grůbr. SDH Kovářov sice nemá povinnost vyjíždět, ale chce. Chce pomáhat a chce zabraňovat katastrofám.

Dobráci roku
Dobráci roku je soutěž Českého rozhlasu pro všechny sbory dobrovolných hasičů z Jihočeského kraje. Celkem navštíví 40 obcí. Pro jednotlivé sbory hlasují prostřednictvím SMS zpráv jejich příznivci. Vítěz získá veselici plnou hudby, grilovaného masa a piva za 100 tisíc korun! Zároveň postoupí do celostátního finále, ve kterém se v červnu 2016 utká o hasičské vybavení za stovky tisíc korun.

Nyní můžete podpořit hasiče z Kovářova. Pošlete SMS ve tvaru DOBRACI KOVAROV na číslo 900 11 04. Cena jedné SMS činí 4 koruny.