„Celkem jsme vykoupili necelých dvacet sedm tisíc kilogramů jablek a z toho jsme naplnili téměř sedmnáct tisíc lahví moštu," informovala Alena Jannacková, předsedkyně Českého zahrádkářského svazu Mirovice, který má moštárnu na starost.

Výtěžnost jablek nebyla příliš dobrá. „Jablka nebyla dostatečně vyzrálá, měla velice málo šťávy a hodně odpadu. Mošt byl navíc trochu kyselejší než loni," konstatovala předsedkyně.

Moštárnu navštívilo 275 zákazníků a pětačtyřicet z nich si přijelo pro mošt dokonce dvakrát. Kromě zpracování jablek a prodeje jablečné šťávy posloužila moštárna i jako cíl exkurze pro děti z Čimelic, Mirovic a Březnice. „Umožnili jsme exkurzi farnímu táboru církve katolické Mirovice, kterou vedl farář Jan Mikeš. Přišlo třicet dětí," uvedla Alena Jannacková.

Sezona však přinesla i problémy, a to konkrétně se strojním zařízením, které je hodně staré a opotřebené a práci v moštárně spíš komplikovalo. „Museli jsme často opravovat, což nás zdržovalo. Do příštího roku máme tedy hodně závazků," doplnila předsedkyně zahrádkářů.

S výkupem jablek začala mirovická moštárna 23. září, drcení začalo o tři dny později a 5. listopadu moštování skončilo. Do té doby prodala moštárna 15 671 lahví moštu. Prodej funguje i nadále, a to každé pondělí.