Mnohaměsíční vyjednávání se městu vyplatila. Obyvatelé Milevska by nově měli platit za vodné a stočné 53,50 koruny bez DPH. Původní návrh počítal s částkou  o čtyřicet haléřů vyšší. Definitivní slovo budou mít příští středu zastupitelé, kteří budou cenu vody schvalovat.

„Pro rodinu, která spotřebuje 150 kubíků vody ročně, činí úsporu zhruba 75 korun," počítal starosta Zdeněk Herout.

Nová jednání mezi městem a firmou ČEVAK, která vodohospodářskou soustavu ve městě provozuje, se táhla od květnového zasedání zastupitelů. Tehdy nejasnosti vyvolala především položka nakupování vody a místostarosta Martin Třeštík poté stáhl bod ze zasedání.

Nyní se obě strany, jak město, tak ČEVAK, shodly. „Dá se říci, že jde o kompromis," komentoval místostarosta Martin Třeštík výsledek jednání.

To potvrzuje i Miloš Trnka, ekonomický ředitel firmy ČEVAK.  „Cena 53,50 bez daně  je kompromisem, který vznikl na základě intenzivních jednání se zástupci města Milevska," řekl  Miloš Trnka.

Pokud návrh na úpravu ceny vodného a stočného projde, obyvatelé si připlatí o 2,33 koruny. Doposud totiž platili 51,17 za metr krychlový. Navýšení by se mělo týkat i nájemného, které firma městu platí. Nově by mělo činit 6,6 milionu korun bez DPH. „Je logické, že cena vody musí vzrůstat každým rokem. My každoročně v rámci obnovy celého systému navyšujeme nájem. Ten  konečný je aktuálně 8,5 milionu korun," vysvětlil starosta.

Peníze, které město získá z nájemného, investuje do obnovy soustavy. Hlavní budou práce ve Švermově ulici a dále opravy v oblasti Nádražní ulice či mimo město.

V Písku za vodné a stočné platí 63,36 koruny bez DPH. „Pokud srovnáme ceny za vodu ve městech našeho kraje, tak se stále pohybujeme na spodním okraji," dodal místostarosta Třeštík.

Aktuální cena za vodné a stočné je 51,17 koruny. Navrhovaná cena 53,50 koruny. Ceny jsou bez DPH