V pondělí k nám zavítal držitel dvou cen Magnesia Litera a autor úspěšných románů Zloději zelených koní, Selský baroko či Rybí krev, jeden z nejlepších českých prozaiků současnosti Jiří Hájíček.

Jiří Hájíček je Jihočech, který dětství prožil poblíž Hluboké nad Vltavou a nyní bydlí a pracuje v Českých Budějovicích. Ve svých prózách čerpá právě z prostředí jihočeského venkova a malého města. Autorské čtení Jiřího Hájíčka bylo pro všechny návštěvníky neopakovatelným zážitkem. Jiří Hájíček četl úryvky ze své poslední knížky Rybí krev o Haně, která se po patnácti letech strávených v cizině vrátila zpět do míst svého narození rozhodnutá udělat si pořádek v sobě a uzavřít všechny staré záležitosti a bolesti.

Recenze z Respektu vystihuje Jiřího Hájíčka a jeho knížky nejlépe:
RESPEKT, 28.5.2012
(…) „V rámci střední generace (Topol, Hakl, Urban, Denemarková) patří Jiří Hájíček spíše k nenápadným autorům, v dobrém slova smyslu neambiciózním. S vydáváním románů nepospíchá, nevyhledává mediální pozornost, a přesto je výrazným autorem – dnes vlastně téměř jediným, kterému se daří zprostředkovat soudobá témata české vesnice. (…) Rybí krev potvrzuje, že Jiří Hájíček umí své příběhy rozvíjet nevtíravě, plynule a s citem pro stupňování dramatu. Naplno tu vykrystalizovala jeho osobitost a styl. Jižní Čechy v něm našly svého kronikáře."

Příjemné a milé čtení bylo doprovázeno promítáním fotek z míst kolem Temelína, o kterých se píše v knize Rybí krev. Posluchači se dozvěděli plno zajímavých informací. Téma pro román Rybí krev zpracovával Jiří Hájíček  tři roky. Vesnice, ve které žili Hana s Petrem v 80. letech, ve skutečnosti neexistuje a je fantazií autora. Jedinou skutečnou postavou je holič, o kterém mluví v románu Petr  a jehož potomci ho v knize poznali a přišli na jedno z autorských čtení. Na obálce knihy je kresba z dětských let ilustrátora. Název Rybí krev vznikl až po dohodě s nakladatelem.

V úterý k nám přijela  spisovatelka Petra Braunová, autorka čtrnácti oblíbených knih pro děti (Rošťák Oliver, Kuba nechce číst, Tramvaj plná strašidel, Ema a kouzelná kniha..) a deseti pro dospělé (Tajemství rodu, pozorovatelka, Kalvárie..)

Během dopoledne se uskutečnily tři besedy pro žáky prvního stupně ZŠ. Spisovatelka četla úryvky ze svých knížek pro děti, vyprávěla, jak knížky vznikají, kdo ji pro psaní inspiruje. Děti se mimo jiné dozvěděly, proč spisovatel neovlivní finální vzhled a grafiku knížky, že tramvaj plnou strašidel viděla se svou dcerou skutečně projet pod Vyšehradem a proč je těžké psát pro prvňáčky.

Na závěr se spisovatelka dětem podepsala. Pro děti bylo setkání s ní určitě velkým zážitkem, neboť již odpoledne si chodily do knihovny půjčovat její knížky a psát jí dopisy.

Petra Braunová nyní pracuje na své další knize pro dospělé o putování otce se synem do Santiaga de Compostela a na podzim přislíbila, že by s touto knihou ráda do Milevska opět přijela, tentokrát na autorské čtení pro dospělé.

Petra Bláhová, ředitelka Městské knihovny Milevsko