Panenky, ale i dýmky budou na letošních výstavách k vidění v Milevském muzeu. Hlavní výstava roku bude věnována 70. výročí ukončení druhé světové války. Muzejníci budou klást důraz na zmapování konce války na Milevsku.

Jak říká ředitel muzea Vladimír Šindelář, už zahájili jednání o zápůjčkách sbírkových předmětů. „A to jednak z jihočeských i pražských muzeí, ale i od soukromníků. Z muzeí bych chtěl jmenovat zejména Prácheňské muzeum v Písku, z těch pražských především Muzeum Policie ČR, se kterým máme dlouhodobě dobrou spolupráci," upřesňuje Vladimír Šindelář.

Milevští muzejníci sezonu zahájí výstavou panenek. „Jejich autorkou je výtvarnice Dagmar Jurčíková. Už jsme s ní před léty spolupracovali a za tu dobu její práce přinesla mnohé další zajímavé výsledky. Rozhodli jsme se v tomto roce opět potěšit malé i velké návštěvníky muzea průřezem z její „panenkové" tvorby," říká k první letošní výstavě ředitel. Po ní bude následovat právě válečná výstava, která bude k vidění přes hlavní turistickou sezonu, a na podzim ji vystřídá výstava dýmek. „Většina exponátů pochází ze sbírek milevského sběratele, pana Kláska. Ostatně, výroba kuřáckých potřeb má v Milevsku dlouhou tradici, což mi jistě dosvědčí řada pamětníků," připomíná Vladimír Šindelář. „V závěru roku pak bude jako vždy následovat vánoční výstava," dodává.

Muzejníci nevylučují, že výstav bude ještě víc. „Uvažujeme o samostatné výstavě dobových fotografií květnových událostí roku 1945 v Milevsku, která by mohla proběhnout někde v prostorách města. Možná by se pro naše výstavní účely našel prostor i v přízemí nově opraveného renesančního domu v sousedství muzea, ale to závisí především na ceně nájmu," vysvětluje ředitel.

V letošním roce se také uskuteční výstava o smrti, kterou pořádá Národní muzeum v Praze a na níž se Milevské muzeum také podílelo.
Kromě výstav plánují v muzeu i knižní počiny. „Musím přiznat, že vydávání regionálních publikací se nám zalíbilo, ale vydat knihu je vždycky věc dost nákladná, 
a tak je nutno všechno předem dobře spočítat. Zatím jsme na žádné z knih, které jsme vydávali, finančně neprodělali, 
a rádi bychom se této praxe drželi i nadále," podotýká Vladimír Šindelář.

Doplňuje, že zcela určitě letos vyjde velká kniha o dějinách obce Veselíčko, jejímž autorem je tamní patriot Petr Fořt. „Tato kniha však bude finančně kryta autorem i obcí, naše muzeum zajišťuje především odborné práce, spojené s vydáním," upřesňuje.

Rádi by také vydali tiskem válečný deník Bohumila Šímy, rodáka ze Sepekova, který se roku 1940 zúčastnil bojů proti Němcům ve Francii, odkud se dostal do Anglie, kde nakonec v srpnu 1941 zahynul při letecké nehodě své stíhačky ve Skotsku. „Své každodenní zážitky zachytil ve svých vzpomínkách, které našemu muzeu předal před nějakým časem někdejší sepekovský starosta Stanislav Sedláček," vysvětluje Vladimír Šindelář. „Vydání takové knihy se však vymyká našim finančním možnostem, a tak budeme hledat nějaké grantové možnosti dofinancování této knihy. Její vydání právě v letošním roce, kdy si připomínáme výročí skončení druhé světové války, by bylo obzvlášť vhodné," dodává.

Za vydání knihy by byl rád i bývalý starosta Sepekova a současný radní Stanislav Sedláček. „Bohumil Šíma by si to zasloužil. Je to jediný občan Sepekova, který bojoval za druhé světové války v Anglii," vysvětlil Stanislav Sedláček, který se domnívá, že městys na vydání knihy rozhodně přispěje.

Jak doplnil, originál deníku se nachází ve Francii u syna Bohumila Šímy. Stanislav Sedláček si ho měl možnost okopírovat a předal ho do Milevského muzea a skupině do Jindřichova Hradce, která se o tuto kapitolu dějin zajímá. Stanislav Sedláček má doma i několik fotografií a vysvědčení Bohumila Šímy. Získal je od družky synovce Bohumila Šímy Františka, který už zemřel.

Nyní, až do konce února, je Milevské muzeum zavřené. Dvouměsíční pauzu tu věnují řemeslnickým úpravám, které nelze provést při provozu, některých změn se dočká i expozice. Muzejníky čeká řada administrativních úkolů, jako je například příprava výroční zprávy o činnosti muzea nebo účetní uzávěrky. A v tuto dobu se také věnují přípravám výstav.