Projekt je zaměřen na dětská práva. Partnerskými školami jsou základní školy ve Španělsku, Polsku, Rumunsku a Anglii. Pobývali jsme v krásném městě Valdepeňas, které se nachází v části Castilla La Mancha. Město má zhruba stejnou rozlohu i počet obyvatel jako Písek. Našimi hostiteli byli kolegové ze základní školy Maestro Juan Alcaide. Vedle intenzivních jednání o projektu a jeho průběhu na nás čekal i zajímavý program.

Po ubytování nás v pondělí večer čekala prohlídka města a potom večeře v jedné z mnoha místních restaurací. Ochutnali jsme tapas a řadu dalších místních specialit. V úterý jsme po jednání ve škole navštívili krásné městečko Almagro, které proslulo otevřeným divadlem Corral de Comedias. Je to jediné funkční divadlo tohoto typu ve Španělsku. Pod vedením našeho průvodce jsme navštívili i jiná krásná místa v tomto městě. Například muzeum krajkářství, ve kterém nás uchvátila skupina místních žen, které paličkovaly úžasné vzory. Ve středu jsme byli přijati na radnici vedoucím kulturního odboru, který ocenil naši práci a poděkoval za propagaci Valdepeňas v našich zemích. Předali jsme mu upomínkové předměty z Písku a také knihu o Praze. Hned odpoledne jsme zjistili, že o tomto setkání vyšel článek v místním tisku.

Také čtvrtek nás přivítal slunečným počasím a na nás čekalo poslední projektové jednání ve škole. Po tradičně výborném obědě plném místních specialit nás čekalo vinařské muzeum. Oblast Valdepeňas má totiž jednu z největších ploch vinic na světě. Další plodinou, která se stará o popularitu města, jsou olivy.

Ve zdejší suché půdě se jim daří a místní olivový olej patří k nejlepším. Navštívili jsme závod na zpracování oliv. Průvodce nám vysvětlil, jak se olivový olej vyrábí a seznámil nás s jednotlivými typy oleje. Na závěr nás čekala ochutnávka a drobný dárek v podobě dárkového balení extra virgin olivového oleje.

Závěr čtvrtečního dne patřil procházce po Valdepeňas, nákupům dárků a opět skvělé večeři. Během večeře proběhlo předání certifikátů, které dokládají naši účast na mezinárodní projektové schůzce. V pátek už nás čekala cesta na letiště Barajas v Madridu a let domů.

A co nám projektová schůzka přinesla? Vzhledem k tomu, že jazykem projektu je angličtina, to bylo velmi intenzivní jazykové cvičení. Někteří z nás dokonce dostali chuť učit se španělsky. Poznali jsme řadu nových přátel. Jsou to všechno učitelé jako my a mají stejnou chuť a nadšení do projektové práce. První rok dvouletého projektu jsme naplánovali do detailů, vyjasnili jsme si jednotlivé aktivity, upřesnili termíny jejich dokončení a prodiskutovali jsme termíny dalších projektových setkání v Polsku a v České republice. Čeká nás spousta zajímavé práce: výtvarné aktivity, aktivity spojené s problematikou dětských práv, vysílání ve školním rozhlase, výroba projektových plakátků a mnoho dalšího. Všech těchto aktivit se budou naši žáci účastnit. Během projektového setkání v Písku, které proběhne v červnu, budou mít děti možnost se se zahraničními učiteli setkat a vyzkoušet si svou jazykovou dovednost v praxi. Tak nám držte palce, ať se nám práce daří!

Pavlína Reinišová, ZŠ J. K. Tyla Písek