Obstavené účty a nemožnost nakládat s majetkem, takové nebezpečí  hrozí městu.  Okresní soud v Písku rozhodl, že město je povinno zaplatit  akciové společnosti Jitex 360 tisíc korun za usazovací nádrž čističky odpadních vod (ČOV). Rozpočtové opatření, které by umožnilo  rozhodnutí soudu splnit, zastupitelé ve čtvrtek neschválili.

Jitex  měl původně kalová pole ve svém areálu. Na jejich místě však koncem osmdesátých let vybudoval  sklady. Dohodl se tehdy s městem, že postaví usazovací nádrž u ČOV.

„Celá léta se město domnívalo, že  nádrž je součástí čističky a je v jeho majetku, na chybu se nepřišlo ani při privatizaci Jitexu počátkem devadesátých let. Usazovací nádrž je stále v majetku akciové společnosti," připomněl historii problému místostarosta Vojtěch Bubník (VPM).

Jenže po výrazném zdražení stočného se Jitex ozval. Chtěl nádrže prodat městu a získané peníze měly být určitou kompenzací za vyšší stočné. Město však nádrž, která ani není v provozu,  nechce.

K dohodě nedošlo a Jitex město zažaloval. Soud žádal MÚ o vyjádření, úředník  však  špatně otevřel datovou stránku a soud tak stanovisko  nedostal. Následně rozhodl, že město musí  částku  360 tisíc korun Jitexu zaplatit.

„Verdikt soudu se splnit musí.  Město se vystavuje nebezpečí exekuce a zaplatí ještě víc peněz na poplatcích," řekl po hlasování  starosta Ondřej Veselý (ČSSD).

Jak hlasovali?
Pro: R. Boček, K. Chytrý, O. Veselý (všichni ČSSD), J. Adámek, V. Bubník, J. Fiedler, M. Rambous, H. Rambousová (všichni VPM), O. Gottstein (nez.) a J. Knott (TOP 09), K. Vodička a V. Reichl (oba KSČM). Zdrželi se: K. Humpálová a R. Tyll (oba TOP 09), R. Jedlička, M. Sládek, Z. Kulič (všichni ODS), T. Franců, E. Vanžurová (oba SNK ED) a J. Lejčar (KSČM).