Obyvatelé jsou na zeleň pyšní a sledují její stav. Zeleň na veřejných prostranstvích je také jednou z priorit města. „Na jedné straně lidé brání pokácení i nemocného nebo poškozeného stromu. Najdou se však tací, kteří zeleň poškodí nebo nenávratně zničí, jako se teď stalo na Jiráskově nábřeží," uvedl Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek.

Dva javory Městské služby Písek ošetří balzámem a zřejmě se je podaří zachránit. Zcela zničený je však dub. „Má oloupanou kůru kolem dokola, takže byl přerušený tok živin. Hodnota zničené dřeviny se pohybuje kolem 15 tisíc korun," doplnil Miloslav Šatra.

Každý rok město zaznamenává až tři případy vážného poškození zeleně. Většinou se vinu pachateli podaří prokázat. „Vandaly bych za trest nechala vysadit kus lesa, aby je přešla chuť něco ničit," zlobí se Jiřina Šimková z Písku.

Policie bude vandalský čin řešit jako přestupek. „Vzhledem k tomu, že se to stalo u dětského hřiště, nevylučujeme ani možnost, že se na stromech vyřádily děti, popřípadě mládež," podotkla písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Pokud máte informace, které by mohly vést 
k dopadení pachatele, sdělte je na telefonním čísle 382 330 650. Město je za ně připraveno vyplatit odměnu.

Písecká policie eviduje obvykle za rok dva až tři případy vandalství na zeleni. „Je to spíše ojedinělé, někdy se to zřejmě ani nehlásí," konstatovala písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

To, že město nabízí odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatele, je podle policie spíše rarita. „Pokud to pomůže, tak proč ne, ale člověk, který je svědkem nějaké takové události, by ji měl ohlásit bez ohledu na vypsanou odměnu. To je bohužel častý problém, že lidé vidí něco neobvyklého, ale neoznámí nám to," doplnila policejní mluvčí.

Vypsat odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatele se město rozhodlo poprvé v roce 2013, kdy nabídlo pět tisíc korun za pomoc při hledání vandala, který podřízl vzrostlý strom u cyklostezky k Sulanovi.

Poslední podobně nepochopitelný případ se stal letos v únoru, kdy někdo vyvrátil ze země pět mladých smrků omorika v Šobrově ulici. Vzhledem k tomu, že šlo o mladé stromy a vandal je vyvrátil i s kořenovým balem, podařilo se je tehdy zachránit a znovu zasadit.

Tentokrát je jeden ze stromů nenávratně poškozený. Písečáci si na zeleni ve městě zakládají, a proto je podobné činy dokáží hodně rozlítit. „Je to hrůza. Neumím pochopit, jak může někdo takhle zákeřně uvažovat," komentovala Monika Horváthová. „To nechápu a ani nikdy nepochopím. Proč někdo úmyslně ničí stromy?" připojila se Blanka Kolouchová.

Před dvěma lety Písečtí bojovali s vandaly, kteří neničili zeleň, ale informační tabule v Píseckých horách, které i kradli.