Finance město získalo z Národního programu Ministerstva životního prostředí, který podporuje nákup vozidel na alternativní pohon. Jeden elektromobil bude sloužit domovní a bytové správě a druhý městskému úřadu.

„Naše rozhodnutí požádat o dotaci podpořil úsporný provoz nových vozů a v neposlední řadě tak chceme přispět ke snížení negativních vlivů na zdraví lidí a životní prostředí,“ uvedl místostarosta Josef Knot.

Písek má četné zkušenosti s provozem elektromobilů, které městu zapůjčily některé firmy.

Zapůjčené elektromobily a elektroskútry dlouhodobě využívá městská policie. Strážníci v nich jezdí především do místních částí Semice, Smrkovice a Nový Dvůr nebo do okrajových částí města. „Oceňujeme hlavně nízké provozní náklady a tichý chod. Zatím ale nevíme, jak velká bude cena elektromobilů nebo například výměna porouchaných součástek. Určitě je to cesta, jak chránit životní prostředí, ale obměna našeho vozového parku je zřejmě záležitost na několik let,“ myslí si Jan Liška, velitel Městské policie Písek.

Vypůjčený elektromobil sloužil také Městskému středisku sociálních služeb. Nejdříve ho po určitou dobu využívali zaměstnanci odboru sociálních věcí MÚ k terénním výjezdům. Potom ho měli k dispozici terénní pracovnice střediska, které se starají o seniory a zdravotně postižené občany. „Nemohly si vozidlo vynachválit. Proti klasickému autu je to úžasná změna - bez hluku, vibrací a zápachu ze spalin,“ říká ředitelka Městského střediska sociálních služeb Písek Marcela Průšová.

Dobíjecí stanice pro elektromobily je v Písku u Technologického centra v areálu bývalých Žižkových kasáren. Zřízení další se připravuje po rekonstrukci parkoviště ve Svatotrojické ulici.