Možná už příští rok  by mohli v Milevsku začít stavět kompostárnu, která by zpracovávala biologický odpad. Zahájení výstavby je ovšem závislé na získání dotace, kterou v Milevsku plánují podat.

„Ve městě velikosti Milevska vzniká nadměrné množství bioodpadu," vysvětluje jednatel Služeb města Milevska Michal Polanecký, proč je důležité, aby město mělo kompostárnu.  „Z několika desítek hektarů veřejné zeleně vznikají ročně stovky tun biodpadu, který končí v tělese skládky v Jenišovicích. Dále je zde mnoho biodpadu ze zahrad a domácností, které také končí v komunálním odpadu," doplňuje Michal Polanecký s tím, že zatím v Milevsku dále zpracovávají pouze dřevo a nábytek, které drtí na štěpku a odváží jako palivo.

Město už má vybranou lokalitu, kde by nová kompostárna mohla stát. Jedná se o areál skládky v Jenišovicích.  Ovšem problémy jsou  majetkové. Některé pozemky nepatří městu. „S premonstráty už jsme jednali. Máme s nimi uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí kupní a s Pozemkovým fondem ČR smlouvu o smlouvě budoucí směnné. V současné době jedeme ve formě smlouvy nájemní. Abychom dostali od stavebního úřadu stavební povolení, potřebujeme jejich souhlas s tím, že tam kompostárnu můžeme udělat," popsal starosta Zdeněk Herout. Jak doplnil, premonstráti s tím souhlasí a město ještě bude jednat s Pozemkovým fondem.

Vybudování nové kompostárny by se podle Michala Polaneckého vyplatilo jak městu, tak i samotným obyvatelům. „Městu by kompostárna přinesla techniku na další zpracování a využití odpadu a šetření prostoru ve skládce. Lidem by dotace mohla přinést hnědé popelnice na biodpad, kvalitní kompost na zahrádky a snížení objemu komunálního odpadu, což se může pozitivně promítnout i do vývoje ceny za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Kompost bychom samozřejmě také využívali hlavně na městskou zeleň," doplnil jednatel služeb města Michal Polanecký.

V Písku mají obyvatelé od prvního dubna k dispozici nově zrekonstruovanou kompostárnu, která se nachází za teplárnou. Město Písek získalo na modernizaci kompostárny a výstavbu nového sběrného dvora dotaci ve výši 46,3 milionu korun, celkové náklady přesáhly 65 milionů korun.