Kriminalisté z Českých Budějovic řeší nově případy takzvaného dipování. Specifickou formu hazardu odhalili v Jihočeském kraji zatím ve dvou různých případech, v celé republice se však jedná o velký fenomén.

Hazardu se zúčastnění věnují na sociálních sítích. Podle policistů se často jedná o matky na mateřské dovolené, které si problematičnosti svého jednání ani nemusí být vědomé. „Většinou maminky založí na sociální síti skupinu pod názvy jako Štístko či Dipovačka. Přestože se vše tváří jako vcelku nevinná zábava maminek, jde o trestný čin,“ uvedl Jiří Matzner z krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Dipování nejvíce připomíná tombolu. Majitel nabídne draženou věc a několik losů. Ty si zájemci nakoupí zasláním peněz na účet prodávajícího, díky čemuž se do slosování o předmět zapíší.

Při správném propočítání může prodávající vydělat množství peněz. Kupující naopak přijdou o relativně nízké částky, kvůli čemuž si nemusí být rizika vědomi.

V rámci legislativy se ale jedná o trestný čin. Prodejci se dopouštějí neoprávněného provozování hazardní hry, za které jim můžou hrozit až tři roky vězení.