Před týdnem Písecký deník otiskl výzvu, že válečný veterán Petr Michajlovič Michovič z Minsku z Běloruska požádal o pomoc při nalezení své dávné známosti, se kterou se seznámil v Písku v roce 1945 během osvobozování Československa. I když je mu dnes přes devadesát let, rád by navštívil Písek a s ní nebo jejími příbuznými se setkal.

Podle Petra Michajloviče Michoviče se jeho známá jmenovala Vlasta Růžičková a její otec měl v Písku továrnu na cukrovinky. Takovou osobu se však písecké matrice nepodařilo dohledat.

Píseckému deníku se ale prostřednictvím své vnučky ozvala Ludmila Dobrá (nar. 1923), která ženu na fotografii poznala. „To není žádná Vlasta, ale Mařenka Čadků, provdaná Šlechtová. Její tatínek měl továrnu na čokoládu 
a k výrobě používal kůru z pomerančů," podotkla Ludmila Dobrá s tím, že Marie byla
o rok až dva starší než ona.

Manžel Marie měl mít obchod 
s látkami vedle spořitelny. „Osobně jsem se s Mařenkou nepřátelila, ale prý byla velmi společenská a později s manželem utekli z republiky a žili ve Vídni. Od známých vím, že pak ve Vídni pomáhali našim uprchlíkům," doplnila pamětnice s tím, že bohužel už nikdo z těchto známých nežije.

Písecké matrice se Marii Šlechtovou, rozenou Čadkovou podařilo dohledat stejně jako to, že se provdala za Vladimíra Šlechtu. „V padesátých letech odešli do Vídně, kde Marie v roce 2007 zemřela a o tři roky později i její muž," uvedla matrikářka Jitka Palcútová. Doplnila, že příbuzné rodiny kontaktovala 
a jsou ochotni se s Petrem Michajlovičem Michovičem setkat.