Není mu zima? Volal někdo městskou policii? A proč ho nevyzvednou hned, ale až odpoledne?

Tyto otázky si pokládala řada diskutujících na sociální síti, kde se také šířily fotografie zapomenutého psíka společně s dotazy, zda někdo nepoznává majitele.

Zároveň se strhla vlna kritiky vůči tomu, že strážníci nezasáhnou a psa hned neumístí do útulku. Proč tak učinit nemohou, vysvětlil mluvčí a zároveň psovod městské policie Pavel Šimek, který v pondělí půl hodiny před polednem telefonické oznámení o zapomenutém psu obdržel.

Uvázaný pes v centru Tábora.
Pejsek byl přes dvě hodiny uvázaný v centru Tábora

„Jako dlouholetý psovod si troufám tvrdit, že bych v žádném případě nedopustil, aby bylo jakémukoli zvířeti nějakým způsobem ublíženo. Volající jsem sdělil, že psíka nelze umístit do útulku okamžitě, ale budeme ho monitorovat a pokud si ho nevyzvedne majitel během odpoledne, umístí ho hlídka do útulku,“ vysvětlil. Strážníci tak na místo ihned namířili kameru. Díky ní zjistili, že psík je v pořádku, není nijak ohrožen a zároveň nikoho neohrožuje.

„V minulosti jsme řešili mnoho případů, kdy nám aktivní občané nahlásili uvázaného psa u obchodního domu s tím, že je na místě delší dobu. Hlídka následně psa umístila do útulku a vzápětí se ozval jeho majitel s podivem, proč jsme mu odcizili psa,“ dodal Pavel Šimek.

V Dlouhé Lhotě na Táborsku lidé respektují nařízení veterinářů, slepice i další ptactvo mají zavřené.
Veterináři odebírali vzorky u drůbeže v Dlouhé Lhotě. Lidé mají drůbež zavřenou

Jiná situace by ovšem nastala v létě, pokud by byl pes uvázaný na sluníčku nebo v uzavřeném automobilu a hrozila mu dehydratace, vážná zdravotní újma či dokonce smrt. „V tomto případě byla teplota kolem bodu mrazu, takže nic podobného psovi nehrozilo,“ upřesnil mluvčí.

Psík mezitím dostal k dispozici karton a misku s vodou. Půl hodiny po poledni strážníkům telefonovala rozrušená majitelka. Byla na kontrole u lékaře, po které navštívila zmíněnou lékárnu a v roztržitosti na svého mazlíčka zapomněla.

Útulek Tábor pro psy a kočky v Táboře je velmi úspěšný v oblasti hledání nového domova.
Tábor vyřešil kočičí otázku, a ještě za tento projekt získal cenu

„Měsíčně provedeme kolem 15 až 20 odchytů volně se pohybujících zvířat a rozhodně se této činnosti nevyhýbáme. Naopak, většina z nás jsou milovníci zvířat, nejsou nám lhostejná a právě proto jsme proškoleni k jejich bezpečnému odchytávání,“ vyjádřil se mluvčí k výpadům vůči městské policii a jako příklad uvedl odchyt šedesátikilogramové tibetské dogy z minulého týdne v táborských Čelkovicích.