Lotyšsko a Česko mají mnoho společného. „Obě země si letos připomínají 100 let samostatného státu, obě zažily okupaci německou a sovětskou armádou, obě jsou členy Unie. V jednom jsou ale Lotyši napřed, na rozdíl od nás zavedli euro,“ uvedl Jiří Hořánek, který včera v obřadní síni radnice přijal delegaci zástupců Parlamentu Lotyšské republiky v čele se Sergejsem Dolgopolovsem, předsedou parlamentního výboru pro státní správua samosprávu.

Oprava silnice od Žďákovského mostu ke Kostelci nad Vltavou
Řidiči, pozor, mezi Kostelcem a Žďákovským mostem vás zbrzdí opravy



Hosté, mezi kterými byl i velvyslanec Lotyšska v České republice Alberts Sarkanis, se zajímali o fungování a pravomoci jednotlivých správních orgánů a konkrétně také například o sestavování městského rozpočtu. V rámci prezentace Smart City si prohlédli chytré parkoviště na píseckém Výstavišti a seznámili se s vodohospodářským systémem Písku.

V delegaci bylo také šest zástupců města Smiltene (lotyšsky písek) se současným starostou Gintsem Kukainisem a bývalým starostou, nyní poslancem Ainārsem Mežulisem. Obě města udržují již téměř dvě desetiletí přátelské kontakty. „Předpokládám, že ještě na podzim letošního roku při návštěvě Píseckých ve Smiltene by mohla být podepsána partnerská dohoda mezi oběma městy, ke které se jistě připojí i spolky, školy a sportovní a kulturní organizace,“ dodal Jiří Hořánek.

Záhoří. Ilustrační foto
V Záhoří to vře. Lidé casino v obci nechtějí