Nárůst byl zaznamenán celkem v 76 okresech. Za Pískem následují Prachatice, Jindřichův Hradec a České Budějovice. Jedná se tedy o okresy, kde podle statistických údajů, je dlouhodobě nízká nezaměstnanost.

Zimní období na Písecku  přivádí lidi do evidence úřadu práce podle ředitele Kontaktního pracoviště Písek Úřadu práce ČR Jiřího Brožáka dlouhodobě. Často to bývá kvůli omezení venkovních prací podle aktuálního nebo očekávaného počasí.

„Vzhledem k tomu, že je tady dlouhodobě nízká nezaměstnanost, projeví se pak nárůst příchozích žadatelů o práci mnohem výrazněji, než v místech, kde je nezaměstnanost vysoká dlouhodobě," odůvodnil nechtěné prvenství Jiří Brožák.

I přesto se Písecko stále drží mezi okresy s nejnižší nezaměstnaností. Na jedno pracovní místo zde připadají téměř tři lidé. Jen pro zajímavost, nejhorší situace je v Karviné, kde připadá na jedno pracovní místo přes dvacet lidí.

V Písku stále přetrvává stav, kdy poptávka zaměstnavatelů nemůže být úřadem práce zcela uspokojena. Pracovníci s požadovaným vzděláním tady totiž chybí.

„Situaci na pracovním trhu na Písecku zřejmě také ovlivňuje výrazný nárůst pracujících cizinců. V roce 2014 jich tady pracovalo kolem 850 a v loňském roce už to bylo kolem 1700," konstatoval Jiří Brožák.