Adventní věnce jsou ozdobou již téměř každé domácnosti v předvánočním čase. Jaké jsou letošní trendy, jaké jsou oblíbené svíčky a barvy, jsme si povídali s Martinou Raiserovou z Klatov.

Z čeho všeho si můžeme vyrobit adventní věnce?

Na adventní věnec si můžete buď koupit hotový proutěný korpus nebo pokud si ho chceme vyrobit sami, je potřeba holý korpus polystyrenový nebo slaměný. Na ty se pak už dá naaranžovat cokoliv, jakékoliv přírodniny – například větvičky smrku, jedle, buxusu, túje, ale dají se použít i šišky. Oblíbený je také mechový, že se koupí korpus a polepí se bochánky mechu. Ve fantazii se meze nekladou. Nejčastější jsou ale stále věnce z větviček různých druhů, pokud chceme bohatší a pestřejší, tak použijeme i více druhů na jeden věnec. Stejně jako se dělá adventní věnec na stůl, tak se dá vyrobit i věnec na dveře. Na věnec na stůl používám spíše polystyrenový korpus, protože je čistější a na dveře může být slaměný.

Zdroj: Youtube

Jaké jsou letošní trendy ve zdobení adventních věnců?

Většinou jsou každý rok trendy včas vyhlášené. Dokonce jsou v únoru festivaly, kde se trendy předvádějí, ukazují, takže floristé jsou dostatečně předem připravení na nadcházející Vánoce. Letos je ale vše jinak. Festivaly se kvůli současné situaci nekonaly, trendy se jen sem tam zmínily, ale řekla bych, že zůstaly podobné loňsku.

Jaké věnce jsou tedy nejoblíbenější?

Jde především o přírodní styl, severský styl, kde jsou dřevěné ozdobičky nebo přízdoby, hodně se drží z loňska také zámecký styl, které jsou hodně kovové, zdobné, mají hodně ornamentů a jsou elegantní. Nadále ale také zůstala klasika, kterou je bílozelená kombinace.

Řídí se trendy i barvy svíček?

Stále se drží v oblíbenosti pudrově růžová, šedá světlá nebo tmavá či kombinace pudrově růžové a šedé. Nejoblíbenější jsou ale stále bílé.

Tvoří si lidé věnce více doma nebo si radši kupují hotové?

Myslím, že se to letos změnilo. Jak je hodně času, tak se lidé vrátili k výrobě přírodního věnce. Mají čas chodit v přírodě. Od hodně lidí v okolí nyní slyším, že si ho chtějí udělat sami. Dříve se koupil proutěný, daly se na něj bodce, přízdoby, svíčky a bylo hotovo. Nyní si s ním chtějí více vyhrát.

AdventZdroj: Deník

Vyrobili jste vlastní adventní věnec? Pošlete nám jeho fotku na e-mail servis.zapad@denik.cz a my váš úspěch zveřejníme ve fotogalerii na našem webu.