„Je to dlouhodobě velká bolest Mirovic, že tu chybí veřejné toalety," říká místní obyvatelka Alena Jannacková a dodává: „Lidé ve městě stárnou. Ti mladší dojíždějí jinam za prací. Starší generace, která tu zůstává, často trpí zdravotními problémy a pro někoho je problém dojít včas až domů. Ze strachu z ostudy se může člověk dostat do stresující situace."

Podle ní je jedinou záchrannou pro lidi na mirovickém náměstí cukrárna. „Stálým zákazníkům tam nikdy neřeknou ne," doplnila. Cukrárnu skutečně nejspíš jako první na náměstí zaregistrují  i další lidé, kteří do Mirovic přijedou většinou autobusem. „Často se na mě obracejí lidé s otázkou, kde jsou tady veřejné  záchodky. Většinou si v cukrárně něco koupí, aby si tam mohli dojít na toaletu, ale není to řešení. Někteří páni si ulevují přímo v parku na náměstí," řekla zastupitelka města Dagmar Slavíková, která pracuje v cukrárně na náměstí.

Své zkušenosti a názor, že by bylo potřeba veřejné toaletyv centru města vybudovat, přednesla na jednání zastupitelů. Tam se pak diskutovalo   o tom, jaká varianta by připadala v úvahu. Kdysi se uvažovalo o vybudování veřejných záchodků v zatáčce u křižovatky.

"Vytipovali jsme místo u plynárny, které je asi padesát metrů za náměstím směrem ke kostelu. Nebylo by to tak na očích a bylo by to na našem pozemku," uvedl starosta Zdeněk Bárta s tím, že by toalety mohli postavit přímo k plynárně možná v příštím roce.

Jako rychlejší variantu vidí Alena Jannacková dohodu vedení města s majitelem  Hotelu Frič. „Jsou tam záchodky pro pány i dámy a šel by tam snadno uzpůsobit přístup pro veřejnost a dát kasičky na drobné na dveře," myslí si.

Dnes a dříve

Vytipovaným místem pro veřejné toalety je městský pozemek u plynárny za náměstím.
Před lety provozovalo město záchodky pro veřejnost v Hotelu Frič na náměstí, po změně majitele tato služba skončila.

Jako o další možné rychlé variantě uvažovala mirovická obyvatelka Alena Jannacková také o mobilních toaletách.  „Toalety TOI TOI tady bývají při akcích, ale většinou jsou brzy znečištěné, lidé jsou neukáznění. Navíc se tyto toalety se musí vyvážet. Je dobře, že se vedení města snaží tento problém vyřešit a že plánuje postavení nových toalet, ale může to nějakou dobu trvat. V Hotelu Frič toalety jsou, bylo by možné je zpřístupnit v krátké době, pokud by se město a majitel dohodli," vysvětlila svůj názor Alena Jannacková.

Dodala, že na náměstí projde nejvíce lidí a ti chtějí mít vše co nejblíže. Obává se, že když budou toalety mimo náměstí, bude to pro starší lidi méně v dosahu. Starosta Mirovic Zdeněk Bárta k situaci vysvětlil: „Před lety v Hotelu Frič veřejné záchodky fungovaly. Město mělo s tehdejším majitelem smlouvu a platilo obsluhu. Pak tam ale se změnou majitele provozování záchodků skončilo a od té doby se  majitelé několikrát změnili. Hotel skončil v roce 2008."

Podle něj je současnou prioritou vybudovat nové veřejné záchodky na pozemku města, aby se tím do budoucna předešlo případným problémům.

Aktivitu města vítá i zastupitelka Dagmar Slavíková, která problém připomněla. „Bylo by fajn, kdyby se tu veřejné toalety vybudovaly. Jsem ráda, že se tím vedení města zabývá. Ke plynárně by to měli z náměstí docela blízko.  Pro babičky z pečovateláku, které sotva chodí, by to bylo určitě dobře," uzavřela.

V Písku fungují čtyři veřejné toalety

Město Písek pronajímá společnosti Městské služby Písek čtyři stanoviště veřejných záchodů, které jsou v provozu. Veřejné záchody v Písku na nádvoří radnice, v Palackého sadech a na Bakalářích mají ve všední dny otevřeno od 7 do 18 hodin, na Výstavišti do 16 hodin, v sobotu od 7 do 18 hodin na nádvoří radnice, v Palackého sadech a na Bakalářích od 8 do 13 hodin. V neděli mohou obyvatelé a návštěvníci města vyhledat WC na nádvoří radnice, v Palackého sadech a na Bakalářích v době od 8 do 12 hodin. V čase od začátku května do konce října je na nádvoří radnice provoz prodloužený do 18 hodin.

Milevsko má veřejné WC na nádraží

Veřejné WC se nachází na autobusovém nádraží. Provozují je Služby města Milevska. Fungují celoročně, a to od pondělí do pátku od 6 do 17 hodin  a v sobotu od 8 do 12 hodin.