Na středečním jednání schválili zastupitelé pravidla a postup tvorby participativního rozpočtu ve městě Milevsku. „Pravidla zahrnují časový harmonogram, postup podávání a posouzení návrhů a dále výběr nejúspěšnějších projektů. Byla vytvořena webová stránka projektu, kde bude možné podávat návrhy a následně o nich hlasovat,“ vysvětlil místostarosta Michal Horek. Prakticky to znamená, že obyvatelé budou moci podle stanovených podmínek navrhovat, co by se mělo z vyčleněných peněz pro tyto účely vylepšit v dalším roce.

S návrhem vytvoření participativního rozpočtu přišel na jaře zastupitel Michal Polanecký. „Setkal jsem se s pozitivní odezvou. Lidé už připravují projekty, se kterými se chtějí přihlásit,“ uvedl. Na příští rok je na realizaci participativního rozpočtu schváleno 650 tisíc a 50 tisíc korun na propagaci.

Přípravy v Písku

Participativní rozpočet se připravuje i v Písku. Na prosincovém zastupitelstvu by se měla schválit jeho podoba společně s první výzvou. Zároveň se uskuteční beseda, kde se zájemci dozví, jak postupovat. Na podzim by se pak měly vybrat projekty k realizaci. Celkově na ně půjde ročně pět milionů korun.