Starší a ne příliš zdravý pan Martin mohl už několikrát skončit na ulici.  Naštěstí se tak nestalo, město mu  opakovaně prodloužilo smlouvu na pronájem  bytu, kde už žije  třináct let.

„Teď se situace změní. Nájemník dosáhl důchodového věku a může požádat o byt  v domě s pečovatelskou službou," uvedla Milena Hladíková, vedoucí odboru rozvoje, investic a majetku města.

„Konkrétně tento pán byl zřejmě celá léta skutečně v tíživé situaci, ale znám ze svého okolí případy, kdy lidé levné bydlení zneužívají. Jsem pro to pomáhat, ale zároveň kontrolovat," myslí si Jiří Knotek z Písku.

Písek má v současné době čtyřiašedesát bytů pro osoby v tíživé životní situaci. Část jich je v rekonstruovaných domech na nábřeží 1. máje, další pak v městských ubytovnách. Jde o byty se sníženým nájemným. Zatímco v ostatních městských bytech platí nájemníci 60 až 80 korun za m², tady je to téměř ve všech případech 50 korun.

Smlouva se uzavírá na dobu půl roku s možností opakovaného prodloužení vždy o jeden rok. „To je právě kámen úrazu. Někteří lidé  nemají snahu najít si jiné bydlení a jsou v sociálních bytech tři a více let. Jsem přesvědčena a   ostatní radní také, že je třeba  zvýšit kontrolu nad využíváním těchto bytů," uvedla místostarostka Hana Rambousová.

To byl také důvod, proč radní vrátili k dopracování materiál na doplnění pravidel pro přidělování obecních bytů. Navrhují, aby každý člověk, který dostane byt v tíživé životní situaci, musel po roce prokázat, že se snaží svoji situaci řešit. Pak by bylo možné prodloužení smlouvy, ale maximálně na tři roky.

V tom případě ale bude nutné rozhodnout, co s těmi lidmi dál. Nabídne jim město ubytování nebo se musí postarat sami?

Výhodné bydlení
Počet  bytů v Písku pro osoby v tíživé situaci 64
Počet přijatých žádostí od ledna do července 2013 84
Počet přidělených bytů ⋌12
Zdroj: Městský úřad Písek