S pěstováním v Pošumaví začala Monika Maxová před několika lety. „Pěstuji levanduli jen pro radost, je to náš koníček. Bylinky mám moc ráda, suším si je a levandule pro mě byla nejvoňavější. Když jsme si pořídili baráček, hned jsem si pořídila levandule, mám je tam už 15 let. Osázela jsem si jimi celou zahradu, ale pořád mi to nestačilo, tak jsme s manželem založili políčko,“ řekla k začátkům Maxová.

Barevnou krásu chodí lidé obdivovat i fotit.
Liliové záhony na Bakalářích jsou pastvou pro oči, ne každý se ale jen dívá

Nápad vznikl v roce 2016, ale jelikož první sazenice pomrzly, políčko kvete až od roku 2018. Momentálně je na něm zhruba 500 kusů levandulí. Jde o nenáročnou rostlinu. „Když máte políčko, tak záda bolí, puchýře jsou, ale nemusí se zalévat, přihnojovat ani nic podobného, nemá vyloženě žádné velké nároky na půdu. Musí se dvakrát třikrát do roka ostříhat a plít,“ uvedla Maxová.

Levandule dle jejích slov uklidňuje, snižuje tlak, dělají se z ní čaje, koupele, olejíčky a podobně. Sama z ní vyrábí svíčky, různé soli, suší ji, jezdí občas na trhy a lidé si ji i sami hledají na webu pod názvem Šumavská levandule.

Květnaté ostrůvky ve Větřní, zářící všemi barvami, zdobí centrum města.
OBRAZEM: Centrum Větřní rozzářily krásné barvy lučního kvítí

Kdo by si ale myslel, že se může na políčku u Damětic kdykoliv zastavit a vyfotit se, tak tomu tak není. „Mám to jen jako koníčka, takže tady nejsem pořád. Začali jsme ale dělat levandulové dny, kdy zpřístupníme naše políčko, dovolíme lidem se zde vyfotit. Občas, když lidé zavolají a domluvíme se, tak sem s nimi zajedu, pokud jsem poblíž, ale chceme se soustředit hlavně na ty dané dny,“ sdělila Maxová, která již právě zahájila sklizeň levandule.

Přiznala, že s políčkem rozhodně nekončí. V plánu má levandulový kruh s různými druhy levandulí, sama jich má na zahradě čtyřicet.