Ten návštěvníky Šumavy provede místní přírodou, doporučí výlet, turistickou atrakci nebo ubytování. Stejný tým tento spustil i web www.ObjevteSumavu.cz, který se má stát centrálním místem sdružující šumavské cestovatele, kteří se chtějí o jejich zážitky podělit s ostatními. Originální projekt zvítězil v letošním jihočeském kole soutěže začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy.

Na fotografii zleva: Dr. Jiří Horáček, vedoucí odboru Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Kaspar Sammer, EUREGIO Bayerischer Wald - Böhmerwald - Unterer Inn jednatel spolku,Jan Bittner, starosta z Přední Výtoně, Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lip
Lidé si na Třístoličníku připomněli 30.výročí pádu železné opony

Jak chatbot Karel Klostermann funguje? Komunikace se systémem, pojmenovaným po legendárním šumavském spisovateli, probíhá prostřednictvím aplikace Facebook Messenger. Není tak potřeba si instalovat aplikaci, kterou po opuštění oblasti ze svého telefonu vymažete. „Náš chatbot simuluje komunikaci s živým člověkem prostřednictvím Messengeru. Je ale třeba počítat s tím, že chatbot rozumí pouze určitým klíčovým výrazům. Vyplatí se používat maximálně jednoduchý jazyk a občas možná i dotaz přeformulovat. Chatbot ale nabízí i nejrůznější multimediální obsah a rozcestníky, které komunikaci usnadňují,“ říká Dominik Předota, vedoucí týmu, který vyvíjí obsah pro Chatbota Karla Klostermanna i web ObjevteSumavu.cz, a dodává: „Na základě spolupráce s místními poskytovateli služeb chceme pro návštěvníky Šumavy vytvořit jedno informační místo, systém, ve kterém získají všechny potřebné informace pro pobyt na Šumavě. Snažíme se tak centrální část Šumavy přenést do nové, digitální doby.“

Hořeček.
Na Šumavě zachraňují návratem k tradici vzácný hořeček

Pokud chce turista využít znalosti a doporučení Karla Klostermanna, stačí načíst QR kód z webových stránek projektu (www.pruvodce-sumavou.cz) nebo si v aplikaci Messenger vyhledat kontakt „Karel Klostermann – Průvodce Šumavou“. Chatbot následně podle zvolené oblasti poradí ideální trasy včetně podrobné mapy a informací o délce či převýšení. K dispozici jsou i historické údaje, například se můžete podívat, jak oblíbená místa vypadala před sto lety.

David Žák.
S Edwinem začal spisovatel David Žák už ve dvanácti

Chatbot se v současné době specializuje především na centrální oblast Šumavy, tedy okolí obcí Srní, Modrava a Kvilda, v budoucnu se má rozšířit do dalších částí Šumavy a Pošumaví. „Navázali jsme spolupráci s Národním parkem Šumava, od které si slibujeme výraznou pomoc v rozšiřování obsahu, včetně dalších informací o šumavské fauně a flóře či biotopech. Také se chceme od turisticky vděčných míst přesunout i k oblastem, o nichž se obecně mnoho neví, a přesto jsou pro návštěvníky zajímavá,“ doplňuje Dominik Předota.

Vojtěch Jurásek