Písecko se na konci května posunulo na druhou příčku s nejnižší mírou nezaměstnanosti  v Jihočeském kraji. Ta činí 3,2 procenta. Neznamená to však, že by lidé nepřicházeli o práci. „Manžel ztratil práci, ale hned se poptával na místech, která mu poradili kamarádi. A to poslední vyšlo. Na úřadě práce byl jen měsíc," svěřila se Martina  z Čimelic. Práci se podařilo najít i Simoně z Písku, která plynule přešla z jednoho zaměstnání do druhého, aniž by pomoc úřadu práce potřebovala.

I když takové štěstí všichni nemají, v písecké pobočce úřadu práce počty nezaměstnaných klesají. Mají tu spíš problém uspokojit poptávku zaměstnavatelů z průmyslové zóny. Kvalifikovaných pracovníků je tu nedostatek. „Snížení počtu nezaměstnaných na konci května bylo částečně způsobeno sezonními pracemi zejména v pohostinství, cestovním ruchu, stavebnictví a podobně," konstatoval ředitel píseckého kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR Jiří Brožák.

Na míře nezaměstnanosti na Písecku se odráží i to, že lidé využívají rekvalifikačních kurzů. „V loňském roce uzavřelo Kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR v Písku 141 dohod o rekvalifikaci pro 126 uchazečů o zaměstnání. Z celkového počtu 126 rekvalifikovaných jich zůstalo k 31. květnu v evidenci uchazečů o zaměstnání pouze sedm, takže úspěšnost je skutečně vysoká," upřesnil Jiří Brožák.  

Rekvalifikačních kurzů se prostřednictvím úřadu práce  účastní všechny věkové skupiny. „V loňském roce bylo nejvíce rekvalifikací  zaměřeno na obsluhu počítačů a na řidičské a profesní průkazy. V případě řidičských průkazů a profesních průkazů se jedná zpravidla  o navazující rekvalifikace," uvedl ředitel píseckého kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR Jiří Brožák.

Pro patnáct uchazečů byl podle něj uskutečněn kurz Údržba veřejné zeleně. Jeho absolventi pak našli uplatnění v jednotlivých obcích píseckého regionu. Dlouhodobě je velký zájem o řidičské a profesní průkazy. Úřad práce se podle Jiřího Brožáka vždy snaží v tomto ohledu vycházet vstříc zaměstnavatelům. „Úřad práce zohledňuje situaci na konkrétním trhu práce a je schopen ušít rekvalifikaci uchazeči i potenciálnímu zaměstnavateli na míru," upřesnil.

Stejně jako loni, tak i letos mají uchazeči možnost využít jednak kurzy z nabídky úřadu práce, kde je na výběr trvale 27 základních kurzů, nebo si mohou rekvalifikaci zabezpečit sami formou takzvané zvolené rekvalifikace.

Podmínkou účasti na rekvalifikačním kurzu je, že zájemce o kurz musí splňovat požadavky nejen na absolvování konkrétního kurzu, ale také následně na výkon povolání.