Písek třídí odpad nejlépe v Jihočeském kraji

Písek – Město umí třídit. Písek získal první místo v Jihočeském kraji v soutěži Odpadový Oskar v kategorii obcí nad 5000 obyvatel. Soutěž vyhodnocuje množství směsných odpadů, které vyprodukují občané jednotlivých obcí. Obyvatelé Písku dokážou vytřídit výjimečných 66 procent odpadů.

Na druhém místě za Pískem v kategorii obcí nad 5000 obyvatel se umístilo Milevsko. Soutěž pro všechny obce v České republice upozorňuje na zodpovědné nakládání s odpady a motivuje k lepšímu třídění a ke snižování směsného komunálního odpadu. Letos ji vyhlásil spolek Arnika už pošesté.

Vyjeli k požáru po úderu blesku

Zlivice – Profesionální hasiči z Písku a dobrovolné jednotky obcí Písek, Vráž a Čížová byli ve středu odpoledne vysláni do Zlivic u Čížové, kde byl ohlášen požár střechy domu po úderu blesku. „Když hasiči přijeli na místo, průzkumem zjistili, že se nejedná o požár, ale o statický výboj ze dvou směrů, který vyhodil elektriku domu,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů s tím, že jednotky nezasahovaly.

Do píseckého muzea míří mezinárodní přehlídka současného výtvarného umění.
Do píseckého muzea míří mezinárodní přehlídka současného výtvarného umění

Oblíbený výlov Podkostelního rybníku v Putimi se ruší

Putim – Výlov Podkostelního rybníka v Putimi patří každoročně k nejnavštěvovanějším podzimním událostem na Písecku. Letos ho však Blatenská ryba, která rybník spravuje, pro veřejnost zrušila, a to v souvislosti s aktuálními opatřeními.

Prácheňské muzeum ruší vernisáže, výstavy budou

Písek – Prácheňské muzeum ruší vzhledem k současné epidemiologické situaci obě vernisáže plánované na příští týden. I přesto se však výstavy konají. Jednou z nich bude mezinárodní přehlídka současného výtvarného umění nazvaná Intersalon, která bude k vidění v Galerii Prácheňského muzea. Výstavu každoročně pořádá Asociace jihočeských výtvarníků. V letošním roce se koná již 24. ročník a za dobu existence Intersalonu se na přehlídkách vystřídalo více než 1500 umělců z 27 zemí světa. Letošní téma vystavených děl zní Čas a inspirací zadání jsou věžní hodiny umístěné právě v píseckém muzeu. Výstava umění z Česka, Německa, Itálie či Rumunska se bude konat od 30. září do neděle 8. listopadu.

V Malých výstavních síních pomalu končí výstava Známý/neznámý Oldřich Jelínek. Naposledy bude možné ji vidět v pondělí 28. září, kdy bude Prácheňské muzeum vzhledem ke státnímu svátku otevřeno. Tvorbu Oldřicha Jelínka nahradí malíř Valentin Horba a jeho přátelé Josef Duspiva a David Habermann. Na výstavě nazvané jednoduše Spolu představí Horba s Duspivou své obrazy, které si vlastně zcela protiřečí – každý z nich totiž realitu posunuje a každý zcela opačným směrem. Duspiva je poetický a zádumčivý, Horba se snaží o veselost a rozvernost, umělecký kovář Habermenn je tak jejich nezbytnou syntézou. Společně vystavují již potřetí, v Písku to bude od 2. října do 1. listopadu.