Vylepšování školní jídelny pokračuje

Mirovice – Jarní prázdniny využijí v mirovické základní škole k dalšímu vylepšení školní jídelny. „Potřebujeme zrekonstruovat výdejové okno. Doufáme, že firma vše provede v době prázdnin a děti pak přijdou do čistého prostředí," uvedla ředitelka ZŠ a MŠ Mirovice Jitka Šebková. V minulém školním roce pořídili do školní jídelny například  nové sedací sety pro děti.

V Ostrovci chtějí opravit chodníky

Ostrovec – Vylepšit vzhled obce a zajistit pohodlnější chůzi obyvatelům chtějí v Ostrovci prostřednictvím postupné rekonstrukce chodníků. „Letos bychom chtěli zahájit první etapu. Už jsme na ni zažádali   o dotaci z Programu obnovy venkova, a to o maximum 250 tisíc korun, kdy dalších 250 tisíc korun doplatíme z obecního rozpočtu," uvedl starosta Dušan Ország.

Dodal, že chodníky mají asfaltový povrch, který byl dělaný před revolucí v takzvané akci Z. „Nebyly udělané moc kvalitně, jsou už rozpraskané a prorůstají plevelem. Špatně se udržují. Chceme je nahradit zámkovou dlažbou," dodal Dušan Ország s tím, že by postupně chtěli obnovit tímto způsobem všechny chodníky   v obci.

Odvlhčovač pomůže v knihovně i lidem

Mišovice – Udržet knihy bez poškození plísněmi z vlhka pomůže v mišovické obecní knihovně odvlhčovač vzduchu. S požadavkem na nákup  odvlhčovače se na zastupitele obrátila knihovnice a předsedkyně kulturní komise Taťána Fousová. Zastupitelé schválili nákup zmíněného zařízení v cenové výši do osmi tisíc korun i s tím, že pokud by někdo z místních obyvatel odvlhčovač potřeboval, bude si ho moci od obce zapůjčit.

Žádost o dotaci na hřiště bude podána

Smetanova Lhota – Ve Smetanově Lhotě plánují dokončení víceúčelového hřiště. Zastupitelé schválili podání žádosti o dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na druhou etapu projektu rekonstrukce víceúčelového hřiště z programu Podpora materiálově technické základny sportovních organizací MŠMT. Předpokládaná výše celkových nákladů je téměř 519 tisíc korun bez DPH. Hřiště chtějí místní využívat především na nohejbal a tenis.

Nebezpečné stromy u cest pokácejí

Smetanova Lhota – Zastupitelé Smetanovy Lhoty schválili pokácení 21 dřevin rostoucích mimo les na obecních pozemcích v katastru Smetanovy Lhoty. Důvodem je jejich špatný zdravotní stav. Jejich pád by mohl ohrožovat jak lidi, tak i majetek.
Kácení se týká pěti olší u mostu přes Skalici. Za železniční zastávkou se jedná o dva topoly, jabloň a hloh. A u cesty na Vrábsko to je dvanáct nebezpečných stromů – topolů a vrb.

Ve Vráži připravují nový územní plán

Vráž –  Dnes budou zastupitelé ve Vráži jednat o podání výzvy na zpracovatele a pořizovatele nového územního plánu. „Současný územní plán máme platný do roku 2020, ale od doby jeho pořízení se hodně věcí změnilo. Nechceme čekat, až skončí jeho platnost, ale rozhodli jsme se začít připravovat nový v předstihu," vysvětlil starosta Vladimír Huptych. V novém územním plánu chtějí například  rozšířit zástavbovou lokalitu.

Dalším z témat bude podání žádosti o dotaci na doplnění vybavení zásahového vozidla místních dobrovolných hasičů, kde celkové náklady předpokládají kolem 52 tisíc korun. Zastupitelé budou projednávat i nákup kontejneru  a cisterny na obecní vozidlo. „Potřebujeme kontejner se sklopnými bočnicemi na různé druhy odpadu a cisternu na zalévání zeleně v obci a na zabezpečení vody pro občany," dodal starosta.