Radní města Písku navštíví Podčáru

Písek – Se zajímavým nápadem přišlo písecké Divadlo Pod čarou. Pozvalo radní města, aby navštívili prostory divadla a seznámili se blíže s jeho činností. „V souvislosti s rozdělováním kulturních grantů se objevila diskuze mimo jiné i o tom, proč nás grantová komise vyřadila ze zlatého fondu města, kam možná podle některých nepatříme, ale my jsme přesvědčeni o tom, že patříme," vysvětlil ředitel Divadla Pod čarou Miroslav Pokorný.
Adresoval tedy vedení města pozvánku k návštěvě prostor divadla. „Cílem je, abychom se seznámili s jeho fungováním a činností. Nabídku jsme přijali," zmínil místostarosta Písku Jiří Hořánek. Ve čtvrtek 18. února zde budou mít radní výjezdní zasedání. 

CEROK musí svůj dluh městu zaplatit

Písek – Prominutí dluhu ve výši 38 tisíc korun za neuhrazené poplatky za energie 
a služby spolku CEROK písečtí zastupitelé neschválili. „Na jednu stranu si myslím, že bychom měli dluh odpustit, protože se jedná o spolek, který dělá dobrou věc. Na druhou stranu se ale musíme chovat systémově a měřit všem stejně," podotkl místostarosta Písku Jiří Hořánek na zasedání.
Hlavní náplní spolku CEROK, který funguje od října 2014, je práce s romskou mládeží a dětmi formou volnočasových aktivit. Cílem je zabránit tomu, aby romské děti trávily volný čas na ulici a užívaly drogy či jiné návykové látky.
Město spolku poskytlo prostory v objektu v Rokycanově ulici. Faktura za energie 
a služby za období leden až červenec 2015 ve výši 38 tisíc korun měla být zaplacena do konce srpna, avšak dodnes se tak nestalo. Spolek CEROK tedy požádal o prominutí dluhu s tím, že tuto částku nemůže najednou uhradit. 

Do škol bylo přijato 404 dětí

Písek – Ve dnech 22. – 23. ledna se uskutečnil na píseckých základních školách zápis dětí do prvních ročníků. Z celkového počtu 489 zapsaných dětí žádá o odklad 67. Do základních škol v Písku na rok 2016/2017 bylo tedy přijato 404 dětí. „Tato čísla nejsou konečná, protože skutečný počet míst je ovlivněn doporučenými odklady pedagogicko – psychologické poradny, případně rozhodnutími rodičů o preferenci školy v místě bydliště nebo pracoviště," vysvětlila Andrea Klimešová, vedoucí oddělení školství, mládeže 
a tělovýchovy MÚ Písek, s tím, že toto číslo zahrnuje i duplicity. To znamená, že rodiče přivedli dítě k zápisu do více škol. Jednalo se celkem o patnáct dětí.
Největší zájem tentokrát zaznamenala Základní škola Josefa Kajetána Tyla, kde se 
k zápisu dostavilo 130 dětí a 107 dětí bylo přijato. V loňském roce nejvíce dětí k zápisu přišlo na Základní školu Jana Husa. „Rodiče se nemusí obávat nepřijetí dítěte do školy, kapacita škol v Písku je dostatečná. Čísla přijatých dětí na jednotlivých školách se budou dále vyvíjet, pro zajímavost uvádíme, že v loňském roce skutečně nastoupilo do prvních tříd 385 dětí, když dle zápisu jich bylo přijato 400," dodala Andrea Klimešová.