Sedmimetrový rytíř se projde 
po Písku

Písek – Kromě pískových soch na náplavce řeky Otavy a u městské elektrárny bude letos o Cipískovišti do Písku lákat ještě jiný obr, přesněji obří loutka, která se projde v okolí Kamenného mostu 
v pátek večer. Sedmimetrový dvoutunový rytíř z ocelových plátů, který se promění i v anděla, zahájí novou výstavu ve Sladovně nazvanou Loutková akademie. Po Písku se loutka vedená jeřábem, která bude poprvé na jihu Čech, projde kolem 21. hodiny.

Připomenou letce z 2. světové války

Protivín – Českoslovenští letci na křídlech RAF je název přednášky, která se uskuteční v Protivíně u příležitosti letošního 100. výročí odhalení pomníku obětem světových válek. Přednáška se koná v úterý 17. května od 19 hodin 
v domě kultury.

Se Švejkem pěšky i na kole

Písek – Šest tras, z nichž většina byla určena nejen pro pěší, ale i pro cyklisty, připravili organizátoři sobotního 6. ročníku Švejkovy padesátky. Zájem turistů byl mimořádný. „Počty lidí na jednotlivých trasách teprve dáváme dohromady, ale celkově se akce zúčastnilo na 2500 pěších a cyklistů. Start byl v 8 hodin, ale už o hodinu později byly vydány všechny mapky pro trasy 15 a 50 kilometrů, přestože jsme jich nechali natisknout čtyřikrát víc než loni," konstatoval včera Marek Anděl z pořádající Elektrárny královského města Písku.
Letos poprvé byl start také z Protivína, což se osvědčilo. „Podařilo se nám zde najít partnera pro organizaci, takže budeme v příštím roce pokračovat," dodal Marek Anděl.
Pokud se stejně aktivního partnera podaří najít ve Strakonicích, chtějí pořadatelé obnovit trasy tímto směrem, včetně vodácké po řece Otavě.