Za odpad by si Milevští připlatit neměli
Milevsko – Dobrá zpráva míří k obyvatelům Milevska. Poplatek za odpad by i v příštím roce měl činit 456 korun. Definitivní rozhodnutí je na zastupitelích, kteří budou schvalovat obecně závaznou vyhlášku. Podle vedení města je tak cena nejnižší v rámci obcí s rozšířenou působností Jihočeského kraje. Místostarosta Martin Třeštík podotkl, že díky provozu kompostárny ukládají méně odpadu na skládku. Do budoucna je ale otázka, jak se poplatek za odpad bude vyvíjet. „Ve chvíli, kdy se zásadně změní způsob skládkování, bude nárůst ceny prudký a pro obyvatele nepříjemný a nebudeme s tím schopní nic dělat," reagoval Martin Třeštík na to, že od roku 2024 má platit zákaz skládkování směsného odpadu a obce tak budou muset na likvidaci odpadu dávat víc, což se projeví i ve výši poplatku.

Bude do středy v ulici asfalt? 
Milevsko – Do středy by mohla firma vyasfaltovat Švermovu ulici, kde je uzavírka povolena do konce listopadu. Záviset to bude na počasí. „Musí být do minus pěti stupňů Celsia a nesmí pršet," podotkl k pracím starosta Ivan Radosta.

Návrh vedení obce: Dotace do kulturáku

Hrejkovice – Na středečním zasedání budou hrejkovičtí zastupitelé rozhodovat o tom, na co obec využije příští rok krajskou dotaci z Programu obnovy venkova. „S panem místostarostou jsme se domluvili, že budeme navrhovat, abychom dotaci využili na opravu sociálního zařízení v kulturním domě v Hrejkovicích. To je ve velmi špatném stavu, je nutné ho opravit. Doufáme, že to projde," popsala starostka Hana Kašparová. Dodala, že předběžně by oprava měla stát okolo 350 až 400 tisíc korun. 

Braničtí chtějí příští rok opravit místní komunikaci
Branice – Jedním z plánů pro příští rok, které mají v Branicích, je oprava místní komunikace. „Je pro nás důležitá, jedná se o přístup k úpravně vody a je tu jeden rodinný dům," popsal starosta Stanislav Češka konkrétní silnici. Dodal, že jde o úsek dlouhý zhruba 650 metrů. Zastupitelé chtějí na opravu využít krajskou dotaci z Programu obnovy venkova. „Souběžně 
s tím chceme na opravu žádat i o dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. Kdyby vyšly obě dotace, bylo by to optimální," řekl starosta. Když obec získá jen krajskou dotaci, udělá první etapu opravy, pokud obě, komunikace se dočká obnovy celá. Celkové náklady jsou okolo 1,2 milionu korun. 

Opravili fasádu i vymění dlažbu  
Milevsko – Díky dotaci 170 tisíc korun od Ministerstva kultury Milevští vylepšili budovu spořitelny na náměstí E. Beneše. Část peněz šla na opravu fasády – bočního štítu a zadní části – a zbytek dotace Milevští ještě využijí. Peníze půjdou na výměnu dobové dlažby ve vestibulu.

Rybník je také odbahněn  
Bernartice – Městys Bernartice vylepšil v osadě Zběšice rybník. „Opravili jsme výpusť, břehy jsou zpevněny lomovým kamenem, rybník je kompletně odbahněn a opravený je i přepad," popsal práce starosta Pavel Souhrada. Dodal že vše stálo 200 tisíc korun.