Obecním symbolům 
chtějí požehnat v květnu
Zběšičky – Na velkou událost se připravují ve Zběšičkách. V sobotu 28. května oslaví místní sbor dobrovolných hasičů sto let existence. Při té příležitosti se požehnání dočká nová hasičská zbrojnice, která byla dokončená loni, hasičský prapor a pokud vše půjde podle předpokladu, tak i nové obecní symboly. Ty obci navrhl zkušený heraldik Jan Tejkal, který obecní symboly připravil i pro další obce z Písecka – Kučeř, Zhoř či Oslov.
Podle informací starosty Zběšiček Ladislava Sobotky v zastupitelstvu už vybrali z deseti návrhů ten, který bude schvalovat v dubnu Podvýbor pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. „Věříme, že ho schválí, a poté necháme obecní symboly vyrobit," nastínil Ladislav Sobotka. Součástí květnové slavnosti ve Zběšičkách bude také okrsková soutěž sborů dobrovolných hasičů z okolí.  

U hřbitova chtějí vybudovat obratiště autobusů
Milevsko – V Milevsku se zabývají obratištěm u hřbitova, kde by se mohly otočit autobusy městské hromadné dopravy. Ty sem zatím zajíždět nemohou. Podle starosty Ivana Radosty si k tomu domluvili schůzku s dopravní policií. „Budeme řešit, zda by se autobus vytočil, pokud bychom se dohodli s premonstráty, kterým pozemek patří, přímo na louce před hřbitovem," nastínil starosta s tím, že malý autobus by se tu otočil, velký možná také. Právě lokalita hřbitova není doposud obsloužena městskou dopravou. Další možností je podle starosty to, že by autobus zastavil u Latinské školy. „Poté by lidé museli dojít. Na hřbitov je to tři sta až čtyři sta metrů," dodal.
Milevsko si od začátku letošního roku hradí linku, která obsluhuje město, samo. Doposud ji platil kraj, který s tím skončil.
Jednorázové jízdné činí, jak rozhodli zastupitelé, pět korun. 

Za bývalý obchod dá obec 300 tisíc

Zbelítov – Budova bývalého obchodu ve Zbelítově, která se nachází vedle kulturního domu, by se v průběhu letošního roku měla stát majetkem obce. Ta za ni zaplatí soukromému vlastníkovi tři sta tisíc korun. Podle informací starostky Markéty Honzíkové jsou s ním už domluvení. „Do budovy chceme přemístit obecní úřad," popsala plány Markéta Honzíková. Dodala, že v současné budově úřadu by měli zázemí například hasiči, kteří by se tu mohli scházet. Před samotným nastěhováním úřadu bude nutná rekonstrukce objektu. Na kolik vyjde, to nastíní projekt. Díky přemístění bude úřad více na očích a pro cizí lidi snadněji dohledatelný. Budova bývalého obchodu je nyní prázdná, předtím ji majitel využíval jako sklad. 

Sociální služby získaly jednu matraci darem
Milevsko – Sociální služby města Milevska získaly dar od společnosti DMA Praha. Jedná se o antidekubitní matraci za 3500 korun. Využívají ji dlouhodobě ležící pacienti. Podle informací starosty Ivana Radosty nová matrace nahradí starou v domově pro seniory, která je proležená.

Braničtí přijdou o prodejnu Domity  
Branice – Táborská společnost Domita už nebude provozovat obchod v Branicích. S prodejnou tu končí k 31. květnu letošního roku. Důvode je nerentabilnost provozu. Zastupitelé obce Branice vzali na posledním zasedání rozhodnutí vedení společnosti na vědomí. Obchod v Branicích se nachází v obecním prostoru. Více přineseme v příštích dnech. 

V Klisíně by se mohl zlepšit signál
Klisín – Společnost Vodafone by chtěla v Klisíně, osadě města Milevska, instalovat základnovou stanici pro přenos dat. Radní města s umístěním souhlasili a požadují minimální nájemné ve výši 50 tisíc korun ročně. Starosta Ivan Radosta vysvětlil, že „stožár" by měl být v lese a měl by zlepšit signál operátora.

Ve Vzoru bude opět předzahrádka  
Milevsko – Naproti poště v lokalitě Vzor bude i letos předzahrádka. Do výběrového řízení se přihlásil zájemce, který tu podniká. Nabídl deset korun za metr čtvereční a měsíc. Předzahrádka bude u Vzoru od 15. dubna do 15. září. Jde o dvanáct metrů čtverečních.

Zápis do MŠ se blíží
Milevsko – Zápis do všech čtyř mateřských škol v Milevsku se bude konat v pátek 22. dubna od 13 a 16.30 hodin.