Zájem o tradiční výstavu byl velký
Milevsko – Rekordních devětatřicet autorů se zapojí do letošního 27. ročníku tradiční výstavy Výtvarníci Milevska a okolí. Ta bude zahájena v úterý 19. ledna v 17 hodin vernisáží. Galeristka Hana Vaněčková je za počet ráda. „Zájem byl obrovský. Takový v historii výstavy ještě nebyl," pochvalovala si Hana Vaněčková. Doplnila, že všichni, kteří chtěli na výstavě ukázat svá díla, vystavují. I když se jedná už o 27. ročník výstavy, nechybí ani letos nováčci. „Jde například o Janu Šímovou, která vystavuje obrazy, Janu Hlavínovou a její kresby, Evu Kramulovou a Jiřího Poulíčka, kteří vystavují obrazy, či Kláru Smrčinovou a její fotografie," nastínila galeristka. Doplnila, že mezi nováčky patří i Jan, Michal a Tereza Fröhrovi, tedy dědeček, syn a vnučka. Naopak mezi každoroční vystavovatele se řadí Věra Pichová, Jana Marešová, Karel Nožička či Ladislav Kalina. Návštěvníci výstavy, která potrvá do 23. února, se mohou těšit na obrazy, fotografie, šperky, ilustrace, keramiku, dřevěné plastiky či asambláže. 

Obyvatel se obává nehod u čekárny
Sepekov – Autobusová čekárna u silnice první třídy č. 19 v Sepekově je podle obyvatele Luďka Stibora špatně umístěna a hrozí nehody. Připomínku vznesl na posledním zasedání zastupitelů. „Když jede autobus společnosti Comett na Tábor, k čekárně nezatočí, protože by si o ni urazil zrcátko. Autobus stojí částí v hlavní silnici. Jezdím s ním, tak to vím. Tuhle za námi měla co dělat tři auta, aby do autobusu nevlítla," popsal obyvatel. Starostka Pavlína Bambuškarová reagovala, že k projektu se vyjadřovaly dotčené orgány – Ředitelství silnic a dálnic, dopravní inspektorát a Správa a údržba silnic. Vybudovat krytý přístřešek byl mnohaletý požadavek obyvatel, kteří upozorňovali na to, že se při čekání na autobus nemají při nepříznivém počasí kde schovat. Krytá čekárna je u silnice první třídy od konce loňského léta. 

Sbor potřebuje opravit auto, obec žádá o dotaci
Chyšky – Pokud vyjde dotace, hasičské vozidla SDH Květuš se dočká opravy, maximálně však za obecní spoluúčasti dvě stě tisíc korun. Takové je stanovisko zastupitelstva obce Chyšky, které se na posledním zasedání zabývalo žádostí sboru o opravu tatry. Zástupce velitele zásahové jednotky SDH Květuš Václav Kubec by byl rád, kdyby se vozidlo dočkalo opravy. „Potřebuje ji. Je staré zhruba třicet let a ještě se zásadně neopravovalo. Bylo by výhodné na to využít dotaci, jinak bude jeho stav rok od roku horší," vysvětlil Václav Kubec. Obec chce na opravu auta využít krajskou dotaci, ale pokud ji nedostane, oprava se dělat nebude. Zásahová jednotka SDH Květuš má průměrně dvacítku výjezdů ročně a patří do kategorie JPO3.

Na provoz keramického kroužku přispěla obec
Bernartice – Městys podpořil činnost keramického kroužku při základní škole. Zastupitelé vyhověli žádosti ředitelky Ilony Hrychové o příspěvek čtyři sta korun na žáka a peníze zařadili do rozpočtu, který schválili v závěru roku. V kroužku je zapsáno jednatřicet dětí. Ilona Hrychová je za podporu ráda. „Veškerý příspěvek nemusí hradit rodiče žáků," vysvětlila ředitelka a doplnila, že poplatek za kroužek činí čtyři sta korun na pololetí. Do keramického kroužku, který je v úterý a ve středu, chodí jak žáci prvního, tak i druhého stupně. 

Hrejkovičtí chtějí opravit komunikaci  
Hrejkovice – Hrejkovičtí jsou o krok blíže k jednomu ze svých cílů – jedná se o vykoupení pozemků pod místní komunikací Pechova Lhota – Níkovice. První várka pozemků už patří obci. Zastupitelé na posledním jednání schválili odkup pěti pozemků, a to za třicet korun za čtvereční metr. Další prodeje a výměny pozemků jsou rozjednané. Starostka Hana Kašparová vysvětlila, že o pozemky usilují proto, aby mohli na opravu místní komunikace, po které jezdí i školní autobus, žádat o dotaci. Nyní to není možné, obec není majitelem pozemků. 

Obě žádosti zastupitelé zamítli  
Veselíčko – Negativně se ke dvěma žádostem postavili zastupitelé Veselíčka. Na svém posledním zasedání neschválili peníze na činnost pro rok 2016 jak Farní charitě Milevsko, tak ani Jihočeskému centru pro zdravotně postižené a seniory. Obě hlasování byla jednomyslná.