Město se odvolá. Spor s ředitelkou bude řešit českobudějovický soud
Milevsko - Na milevskou radnici zatím nedorazil písemný rozsudek okresního soudu ohledně sporu města a odvolané ředitelky 2. ZŠ Milevsko Vítězslavy Heroutové. Nicméně radní už podle informací starosty Ivana Radosty rozhodli, že se město odvolá. „Další rada bude v září a rozsudek může v mezidobí přijít. Nechci svolávat další mimořádnou radu kvůli jednomu bodu," odůvodnil starosta.
Dodal, že rozhodnutí odvolat se podpořilo všech sedm radních. Spor mezi městem a ředitelkou se týká jejího odvolání z funkce. Podle nepravomocného rozhodnutí okresního soudu bylo neoprávněné. Spor bude projednávat krajský soud.

Bernartice budou patřit dechové hudbě

Bernartice - Letos již po osmé se Bernarticemi rozezní tóny dechové hudby. V sobotu 22. srpna se od 14 hodin bude konat v letním amfiteátru u sokolovny další Přehlídka malých dechovek. K poslechu i tanci zahrají: PiňaKoláda, malá muzika Kozleranka, myslivecká kapela Atlas a Toulavá kapela Josefa Janouška.O dobrou pohodu a náladu se postarají nejen vystupující muzikanti, ale také zkušený moderátor, který bude celým hudebním odpolednem provázet. Pro návštěvníky je připravena divácká soutěž a slosování vstupenek o pěkné hudební ceny. Přijďte se pobavit, zatančit a zazpívat si a prožít báječnou atmosféru této již tradiční, akce. Na setkání se těší všichni pořadatelé i účinkující. V případě špatného počasí se přehlídka uskuteční v sokolovně. Vstupné činí 80 korun.

Chovatelé ukáží
králíky i drůbež
Milevsko – V programu Bartolomějského posvícení ani letos nechybí tradiční výstava drobných zvířat v areálu milevských chovatelů v Týnické ulici. Zájemci ji mohu navštívit v sobotu od 8 do 18 hodin a v neděli od 8 do 14 hodin. Podle jednatelky ZO ČSCH Milevsko Moniky Krtkové bude vystaveno přes dvě stě králíků, dvě stě holubů a stejný počet drůbeže. „Součástí výstavy bude třináctý ročník soutěže chovných samců králíků a třetí ročník soutěže plemene králíka český strakáč. Pro mladé vystavovatele jsou připraveny velké poháry, které věnoval generální sekretář Českého svazu chovatelů. Většina vystavených zvířat bude nabídnuta k prodeji pro doplnění vašich chovů," informovala. Doplnila, že dětští návštěvníci mají vstup zdarma.  

Slavný Cirkus Humberto zavítá do Milevska
Milevsko – Do Milevska zavítá nejslavnější cirkus v Evropě – Cirkus Humberto. Díky knížce Eduarda Basse či stejnojmennému televiznímu seriálu ho zná každý. Je vskutku na co se dívat. 
„V Cirkusu Humberto vystupuje asi padesát zvířat. Máme tři africké slonice, velbloudy, lamy, africké zebry, somálské lvy, medvědy a mnoho dalších zvířat," říká Hynek Navrátil mladší, syn ředitele cirkusu, a dodává, že drezúra tří afrických slonů se uskuteční pod vedením Ronalda Spindlera ze slavné německé cirkusové rodiny. V programu vystoupí dále například mladé akrobatky z Maďarska, které v rámci artistické show vytvoří ze svých těl živou hrazdu, klaun z Polska, který se účastnil na mezinárodním polském festivalu talentů. „Návštěvníci představení také mohou vidět vystoupení, které si artista připravil na motivy románu Zvoník od Matky Boží, vysoko pod cirkusovou kopulí na vertikálních popruzích se představí Ludwig z České republiky," doplňuje k nabídce atrakcí Hynek Navrátil. Artisté, kteří se představí divákům, pocházejí z různých koutů Evropy i ze světa. Součástí početného cirkusového personálu je také tým zvířecích ošetřovatelů, zvukař a osvětlovač. Za zdánlivou lehkostí jednotlivých vystoupení a romantikou cirkusového života se ale skrývá tvrdá práce. Od výstavby šapitó, která trvá zhruba deset hodin, až po celodenní tréninky a přípravy pro všechny účinkující včetně zvířat. Po večerním představení je potřeba nakrmit všechna zvířata a kompletně se o ně postarat. Zajímavostí je to, že během celého dne jsou veřejnosti přístupná úplně všechna zvířata. „Chceme, aby se potencionální návštěvníci mohli přesvědčit, že všechna slíbená zvířata máme, protože u jiných cirkusů se často stává, že zvířata uvedená na plakátech pod šapitó diváci prostě nenajdou," sdělil Hynek Navrátil mladší. Vzhledem k tomu, že se program cirkusu mění každé dva roky, je jisté, že diváci uvidí úplně nové představení. Cirkus Humberto svůj stan rozloží na louce za pekárnou, a to od 20. do 23. srpna. Představení se konají od 17.30 hodin. Pouze poslední představení 23. srpna se koná od 11 hodin dopoledne.