„Jako důvod uvedli podjatost, jelikož stojím v čele města. Celou dobu se jako město stavíme proti zamýšlené stavbě a to zřejmě není žádoucí," uvedl starosta města.
„To jako budou rozhodovat o nás bez nás?" ptal se zastupitel Radoslav Jonák. Jednání přebírá po Miroticích písecký stavební úřad. „Takže to za nás bude řešit Písek a udělají si to, jak budou chtít," znělo na středečním zastupitelstvu. To také podpořilo návrh ihned se proti rozhodnutí odvolat.
Jihočeský kraj uvedl jako důvod vyloučení mirotického městského úřadu z jednání jeho nečinnost a zjevné průtahy v řízení. Námitka podjatosti směřuje jednak ke starostovi, jednak i k vedoucí stavebního úřadu a tajemníkovi města. „Krajský úřad spatřuje možnou podjatost v tom, že se řízení táhne neúměrně dlouhou dobu, tedy od září 2012, a ani přes předchozí příkaz krajského úřadu nedošlo k nápravě již dříve zjištěné nečinnosti," řekl vedoucí oddělení stavebního řádu krajského úřadu Viktor Tomšík.
„Rovněž je očividné, že město Mirotice má zájem na výsledku řízení, přesněji že nesouhlasí s rušením křižovatky Radobytce. Lze tak usuzovat, že postoj k věci může být ovlivněn i jinými než zákonnými hledisky," doplnil Tomšík.
Právník a bývalý ředitel krajského úřadu Luboš Průša vidí postup kraje jako nestandardní. „Pochopitelně neznám bližší informace, tak to nemohu hodnotit, ale řekl bych, že kraj měl z jednání vyloučit spíš stavební úřad nebo úředníky, ale rozhodně ne starostu," konstatoval.

Tajemník Mirotic František Hřebejk připustil částečné pochybení města. „Nepodali jsme připomínky včas, avšak jednání nebylo košér ani ze strany Ředitelství silnic a dálnic, od kterého jsme čekali ještě jedno jednání, které se však neuskutečnilo," sdělil tajemník.
Zastupitelka Marta Hřebejková se zastala vedoucí stavebního úřadu. „Žádnou chybu neudělala, rozhodně nepochybila, i když to tak vyznívá. Všichni jsme dělali, co jsme mohli a co je nejlepší pro město, jen možná pozdě. Nicméně bychom měli mít možnost zúčastnit se jednání," uvedla.
Luboš Průša vidí v tuto chvíli dohady města a kraje jako celkem nepodstatné. „Nikdo se příliš nezasazuje o to, aby stavba rychlostní komunikace R4 pokročila dál. Mirotičtí se nemusejí bát, sjezd a nájezd tam budou mít ještě hodně dlouho," řekl.
Mirotičtí usilují o zachování nájezdu na R4 u Radobytců směrem z Mirotic na Písek, sjezdu z R4 od Písku na Cerhonice a obnovení propojení mezi Cerhonicemi a Radobytcemi.