Osmdesát tisíc korun pošle obec Kovářov na pořádání jubilejního dvacátého ročníku Jihočeského folklorního festivalu Kovářov. Jednomyslné rozhodnutí to ale nebylo. Proti výši příspěvku pro organizátora Jihočeský folklorní soubor Kovářovan hlasoval Pavel Slivka ml. „Mně se to zdá moc peněz," argumentoval.

I přesto, že ostatní přítomní zastupitelé podpořili částku 80 tisíc korun, bod provázela diskuze. Každý z členů řekl, jaký příspěvek by považoval za rozumný. Například Vladimír Brůžek ze Zahořan byl pro 50 tisíc korun, nakonec ale svůj postoj změnil. „To jsi měl říci dřív," reagoval na slova starosty Pavla Hrocha, který upozornil na to, že Jihočeský kraj pořádání festivalu letos nepodpořil. „Možná budou mít problém. Byl bych rád, aby dvacátý ročník proběhl důstojně," konstatoval na závěr rozpravy Pavel Hroch, který se přimlouval za 80 tisíc korun.

Radní Otakar Chudáček byl také pro poskytnutí peněz. „Vždycky jsme je dávali," podotkl. Martin Hadrbolec hlasoval také pro. „Jsem pro 80 tisíc korun. Organizátoři s nimi počítají. Myslím, že tahle částka by obec ohrozit neměla."

Zastupitelé diskutovali i o samotném festivalu. Vladimír Brůžek, jenž se akce účastní jako prodejce keramického zboží, považuje dobu konání festivalu za příliš dlouhou. Problém vnímá i v jakési odcizenosti festivalu. „To není jenom můj dojem, to je dojem všech lidí: když nevystupují naši účinkující, místní nejdou. Forma začíná být jenom pro formu," řekl. Podle něj by se dal i s menšími prostředky udělat zajímavý festival.

Místostarostovi Pavlu Slivkovi st. vadí to, že Kovářovan nemá živou hudbu a písničky se pouští z CD.

Vyjádření Milana Škocha, který je s manželkou Pavlou ředitelem festivalu, se Píseckému deníku nepodařilo získat.

Folklorní festival se v Kovářově uskuteční od 28. do 31. května. Peníze od obce poslouží jako částečná úhrada nákladů festivalu, jehož rozpočet je plánován – jak je uvedeno v žádosti – na 680 tisíc korun.

Do Kovářova dorazí dětské a dospělé jihočeské soubory z Doudleb, Prachatic, Písku, Lomnice nad Lužnicí, Soběslavi, Českých Budějovic či Ševětína. Chybět nebudou ani hosté z Rakouska.

Osmdesát tisíc korun na pořádání festivalu není jediná podpora pro místní folklorní soubor. Ten na činnost v tomto roce dostal od Kovářova také 80 tisíc korun.